Trommeskinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trommeskinn er en vital del av en tromme. Trommer er såkalte membran-instrumenter som danner lyd ved at en membran vibrerer og flytter luft. Trommeskinn lages i mange forskjellige materialer og med forskjellige teknikker, men bruksområde og prinsipp er identisk for alle typer skinn.

Dyreskinn[rediger | rediger kilde]

Den tradisjonelle typen trommeskinn lages av dyreskinn som bearbeides for å kunne spennes opp på en tromme. De vanligste skinnsorter kommer fra kalv, bison eller geit. Forskjellige deler av verden bruker forskjellige skinn – kalveskinn er tradisjonelt mest utbredt i Europa og mye brukt på klassiske slagverksinstrumenter som pauke, skarptromme og basstromme. Geiteskinn er veldig utbredt på afrikanske djembetrommer som spilles på med hendene, mens bisonskinn/okseskinn er utbredt i Asia og har blitt vanlig på både tradisjonelle orientalske instrumenter som taiko og doumbek, men har i de senere årene også blitt en standard for afro-cubanske instrumenter som congas, og bongos.

Felles for alle typer dyreskinn er en svært bra holdbarhet, en varm og stor tone og bra spillbarhet både med hender og med trommestikker. En større ulempe med naturskinn er dens følsomme natur ovenfor klima-endringer. Dyreskinn påvirkes vesentlig av temperatur-endringer og endringer i luftfuktighet, og dette kan i verste fall ødelegge skinnet eller i hvert fall gjøre stemming av instrumentet svært tidkrevende og vanskelig.

Dyreskinn er fremdeles et førstevalg for perkusjonister som spiller på djember, congas og andre instrumenter man primært bruker hender på. Mange klassiske slagverkere foretrekker også fremdeles dyreskinn, spesielt for pauker og skarptrommer.

Syntetiske skinn[rediger | rediger kilde]

På grunn av dyreskinnets natur, begrenset dette bruksområdene til trommen. Spesielt problematisk var dette for korps, hvor man marsjerte utendørs i all slags vær. Var man uheldig med været, kunne man i verste fall risikere at skinnet, som var kostbart, gikk i stykker og gjorde trommen ubrukelig. I USA ble det eksperimentert med forskjellige syntetiske varianter som skulle reprodusere lydkvalitetene til et naturskinn, men med en bedre holdbarhet og derav større bruksområde. Etter 2. verdenskrig rettet Remo Belli sin interesse mot materialet Mylar, produsert av Dupont. Dette materialet ble benyttet som film under rekognoseringsoppdrag med fly under krigen, og hadde alle egenskapene Remo søkte – holdbarhet, god tone og lav fremstillingskostnad. Remo sikret seg rettigheter til å bruke dette materialet til produksjon av trommeskinn, og kort tid etter ble Weather King lansert – navngitt av den største fordelen sammenlignet med naturskinn.

Syntetiske skinn er i dag førstevalget for trommeslagere som spiller trommesett, og for korps. Stadig flere perkusjonister som spiller instrumenter tradisjonelt forbundet med naturskinn bytter også over til syntetiske skinn etterhvert som det kommer bedre og bedre imitasjoner av naturskinn med syntetiske skinns fordeler.

I dag finnes det flere store produsenter av syntetiske skinn. Remo [1] er den desidert største, mens Evans [2], Aquarian og Attack Drum Heads har tilsvarende serier som både konkurrerer på pris og kvalitet. Selv om man ikke kan endre selve grunnprinsippet om membran-instrumentet, kan man gjennom forskjellige materialvalg, tykkelser, overflater og andre patenter tilby forskjellige typer skinn som danner fundamentalt forskjell lyd.

Syntetiske skinn - forskjellige typer[rediger | rediger kilde]

Syntetiske skinn kommer i et utall varianter, tilpasset forskjellige formål. Takket være den lave kostnaden syntetiske skinn har sammenlignet med naturskinn, kan trommeslagere bruke forskjellige skinn på samme tromme, for å oppnå vidt forskjellig lyd. Noen eksempler på syntetiske skinn er:

  • Ett-lags skinn (Remo Ambassador, Evans G1): det vanligste skinnet for trommesett. Er vanligvis det som standard følger med nye trommer. Dette skinnet har en slags gyllen middelvei av alle egenskapene i seg – mye volum, åpen lyd, stort register fra mørkt til lyst, og en bra holdbarhet.
  • To-lags skinn (Remo Emperor, Evans G2): lages ved at to lag med film (f.eks. mylar) legges sammen i vakuum og forsegles, slik at man får to flater som vibrerer likt. Slike skinn demper mer overtoner enn et ett-lags skinn gjør, og har et minimalt lavere volum. Skinnene gir et "våtere" attakk og fungerer godt i dypere stemming, og tåler generelt litt mer enn ett-lags skinn. Dette gjør skinnet populært blant mer hardtslående trommeslagere. (To-lags skinn må ikke forveksles med olje-skinn, som har helt andre egenskaper. Mange tror at to-lags skinn har olje mellom lagene, på grunn av fargespillet som oppstår når to lag med plast ligger helt vakuumtett inntil hverandre)
  • Limte skinn (Remo Pinstripe, Remo Controlled Sound, Evans Power Centre): skinn som på forskjellige måter limes mellom lagene. Pinstripe er som Emperor et to-lags skinn, hvor de siste cm. ut mot kanten limes sammen for å oppnå effekten av et ett-lags skinn, med bedre vibrasjoner. Pinstripe tåler å stemmes svært mørkt, og har en veldig klar attakk. Dette gjør skinnet veldig populært hos metal-trommeslagere. Controlled Sound er et ett-lags skinn identisk til Ambassador, men med et ekstra lag limt fast i senter av skinnet for å dempe noen overtoner. Det ekstra feltet med film gjør også skinnet litt sterkere. Evans Power Centre er et skinn med lignende egenskaper som Controlled Sound.
  • Dempede skinn (Remo Powerstroke, Evans EQ, Evans EMAD): Skinn som i tillegg til de ovenstående egenskapene har fastmonterte dempemekanismer som har til formål å delvis eller helt fjerne overtoner og sustain. Disse skinnene er spesielt godt egnet for basstrommer i trommesett, hvor det ofte er ønskelig med en kort og mørk tone.

I tillegg finnes det forskjellige overflater de fleste seriene er tilgjengelige i:

  • Clear / Transparent: klare plastskinn, har en farge som minner mest om plexiglass. Gir en stor tone og et fokusert attakk.
  • Coated / Hvitt: klare skinn som ved hjelp av forskjellige teknikker får en "sandblåst" hvit og ru overflate. Denne typen skinn er nødvendig for trommeslagere som skal spille med visper. Sammenlignet med transparente skinn har hvite skinn mere topp og kan virke varmere.
  • Naturskinn-imitasjoner: Skinnet overflatebehandles på forskjellige måter for å reprodusere følelsen og lyden av dyreskinn. Eksempler på slike skinn er Remo Fiberskyn, Remo Renaissance, Remo Mondo, Remo NuSkyn, Aquarian American Vintage/Modern.