Trollmannens stav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trollmannens stav (en. Equal Rites) er en humoristisk Fantasy-bok skrevet av Terry Pratchett, og opprinnelig utgitt i 1987. Boken er den tredje i Skiveverdenen-serien og den første der hovedpersonen ikke er Rensvind. Den introduserer figuren Besta Værvoks som dukker opp i flere senere Skiveverdenen-bøker.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Trollmannen Drum Billet vet at hans siste time nærmer seg og reiser til et lite sted der en åttende sønn av en åttende sønn snart skal fødes. En slik gutt er skjebnebestemt til å bli en trollmann (på Skiveverdenen har tallet åtte alle de magiske egenskaper som forbindes med tallet sju i den virkelige verden) og Billet vil gi staven sin videre til gutten.

Det viser seg at barnet som fødes faktisk er en jente, Eskarina. Billet oppdager feiltakelsen for sent og den magiske staven blir overført til henne.

Når hun vokser opp blir det åpenbart at hun har magiske krefter som ikke lar seg kontrollere. Den lokale heksen Besta Værvoks bestemmer seg derfor for å ta henne med til Det Usette Universitet i Ankh-Morpork—men en kvinnelig trollmann er uhørt på Skiveverdenen.

Esk lykkes ikke med å komme inn på Universitetet, men Besta Værvoks sniker henne inn bakveien som tjenestepike. Mens hun jobber der følger hun undervisningen og utviklingen til trollmannlærlingen Simon, som hun møtte tidligere på veien til Ankh-Morpork. Simon er en trollmann i stand til å skape nye trolldommer. Magien hans kommer dessverre i skade for å åpne et hull til de mørke dimensjonene.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Merknader[rediger | rediger kilde]

Av ukjente grunner dukker Esk aldri opp i en Skiveverdenen-bok igjen. Selv om hun var hovedpersonen er det bare Besta Værvoks (og Døden) vi får høre om igjen. Faktisk blir hendelsene i denne boken aldri nevnt igjen. Neste bok om heksene Sære søstre starter med blanke ark. Det nærmeste vi kommer er når Besta forteller Arcchancellor Mustrum Ridcully at hun har vært et par ganger på Det Usette Universitet tidligere. Hun nevner også at hun lærte å fly "sent i livet", noe som altså skjedde i Trollmannens stav.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]