Trollkyrkja (Fræna)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trollkyrkja
Inngangen til «Lagunen».
Foto: Frode Inge Helland
LandNorges flagg Norge
Kart
Trollkyrkja
62°53′20″N 7°16′02″Ø

Trollkyrkja eller Trollkirka, i Hustadvika kommune består av tre kalk-grotter med underjordiske bekker og fosser. Tidligere var det fire grotter, men en er sammenrast. Det er enkelt å ferdes i grottene. En elv med fosser renner gjennom grottesystemet og enkelte steder faller dagslyset inn.

Molde og Romsdals Turistforening gjorde Trollkyrkja kjent, sikret og farbar i 1890. Foreningen sto for vedlikeholdet helt til daværende Fræna kommune overtok ansvaret på slutten av 1980-tallet.

Grottene[rediger | rediger kilde]

Grottene ligger ca. 500 meter over havet. De er vasket ut av en stor kalksteinsåre som går i fjellpartiet Talstadhesten, Tverrfjella og Lyngstadfjellet mellom Frænfjorden og Kornstadfjorden.

De to nederste har fossefall som faller 14 meter ned i et hvitt marmorbasseng. Den øverste består stort sett av lange ganger under jorden.

På flaten vest for øverste grotte ligger et fiskevann med hvite marmorbrygger. Vannet har ikke synlig avløp og vannet renner gjennom sprekker i fjellet videre ned i grottene.

Fjellet bak Trollkyrkja er spesielt med takker og spir.

Tilkomst[rediger | rediger kilde]

Parkingsplassen er merket og ligger like ved fylkesvei 64, på Fræneidet, litt nord for avkjøringen til Syltesetra. Parkeringsplassen har veiviser opp til grottene, og ligger ca. 100 meter over havet. Fra parkeringsplassen er det ca. 90 minutters fottur med 400 meters stigning på godt merket sti. Mot slutten blir stien bratt, men ikke vanskelig å gå.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]