Hopp til innhold

Trollkors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trollkorssymbol
Trollkorsamulett

Et trollkors er i Sverige og Norge et bøyd jernstykke som bæres som en amulett for å avverge ondsinnet magi, som hevdes å stamme fra middelalderens Sverige. Ifølge de som hevder at det er ekte, representerte det det norrøne symbolet på beskyttelse; altså hvis en person hadde på seg dette symbolet, trodde de at sjansene for å havne i fare ville avta. Imidlertid, selv om det ofte betraktes som en del av svensk folklore[1], ble det først skapt - som et smykke - av smeden Kari Erlands fra det vestlige Dalarna en gang på slutten av 1990-tallet. Det ble hevdet å ha vært en kopi av en beskyttende rune som ble funnet på besteforeldrenes gård, men dette er ikke bekreftet. Selv om det likner litt på odelsrunen, et symbol for arv eller arvet eiendom[2] i den eldre futharken, så er det mer sannsynlig at Erlands feiltolket et bumerke for å være et beskyttende symbol.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Rosalind Franklin (2005). Baby lore: Superstitions and old wives' tales from the world over related to pregnancy, birth and baby care. Diggory Press. s. 153. ISBN 978-0-9515655-4-4. 
  2. ^ «The Meaning Behind the Norse Troll Cross». AleHorn-Viking Drinking Horn Vessels and Accessories. Arkivert fra originalen 17. januar 2021. Besøkt 21. februar 2021. 
Autoritetsdata