Trollistidskreps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trollistidskreps
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gammaracanthus lacustris
G.O. Sars, 1867
Norsk(e) navn: trollistidskreps[1]
Hører til: Gammaracanthus,
Gammaracanthidae,
Gammaridea,
amfipoder,
storkreps
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: innsjøer
Utbredelse: Nord-Europa

Trollistidskreps (Gammaracanthus lacustris) er et krepsdyr av gruppen amfipoder, som lever i ferskvann.

Den er som andre amfipoder flattrykt fra sida. Den er større enn de andre amfipodene i norsk ferskvann og blir 25–35 mm lang. En rekke kraftige tagger danner en kjøl langs ryggen. Fargen er hvitaktig til gulbrun, men den kan ha en svak antydning av andre farger, som fiolett eller rød.

Den er en utpreget ferskvannsart og vandrer vertikalt i løpet av døgnet. Om dagen skjuler den seg i bunnslammet, mens den om natta svømmer rundt i de frie vannmasser. Den er et rovdyr som jakter på Mysis relicta, Pallaseopsis quadrispinosa, vannlopper og fjærmygglarver.

Trollistidskreps tilhører de såkalte istidskrepsene og er utbredt i dype og kalde innsjøer i Nord-Europa. Den er ganske sjelden og er den eneste istidskrepsen som ikke finnes i Østersjøen. I Norge finnes arten i noen få store innsjøer på Østlandet: Mjøsa, Øyeren, Setten, Rødenessjøen, Øymarksjøen, Aspern og Store Le

Noen forskere har regnet den som samme art som Gammaracanthus loricatus (Joseph Sabine, 1824) fra Nordishavet, og da har det eldste navnet, G. loricatus, høyest prioritet. Det er også blitt foreslått å føre den til en egen slekt, Relictacanthus, uten at det har fått særlig gjennomslag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. februar 2022. Besøkt 23. februar 2022. 
  2. ^ «Artsdatabankens rødliste for arter». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 23. februar 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]