Troll (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Troll
Reklame for Troll ved Oslo Sentralbanestasjon
Generell informasjon
GenreAlternativ virkelighetsfilm, dramafilm, actionfilm, kaiju
Utgivelsesår2022
NasjonalitetNorge
Lengde101 min.[1]
SpråkNorsk, engelsk
Bak kamera
RegiRoar Uthaug Rediger dette på Wikidata
ManusEspen Aukan
Produsent(er)Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud
FotoJallo Faber[1] Rediger dette på Wikidata
KlippChristoffer Heie[1] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeIne Marie Wilmann, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim, Dennis Storhøi Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,39:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMotion Blur Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Premiere(r)1. desember 2022 (globalt)[2]
Eksterne lenker

Troll er en norsk eventyr- og spenningsfilm fra 2022 produsert av Motion Blur Films. Filmen er regissert av Roar Uthaug med manus skrevet av Espen Aukan.[3] Filmen er produsert av Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud. I hovedrollene spiller Ine Marie Wilmann, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen, Gard Eidsvold og Anneke von der Lippe.[4]

Filmen hadde premiere på strømmetjenesten Netflix 1. desember 2022.[5] Troll nådde førsteplass på Netflix sine filmlister i 207 av 209 land og er den mest sette ikke-engelskspråklige filmen på Netflix noensinne.[6]

I filmen våkner et troll etter tusen år i fangenskap i Dovrefjell. Det sinte trollet ødelegger alt på sin vei til Oslo, og byfolket prøver å stoppe noe de trodde bare eksisterte som folketro.[7][3]

Norsk filminstitutt har beskrevet Troll som den første store norske monsterfilmen.[7]

Handling[rediger | rediger kilde]

Som liten jente lærer Nora Tidemann fra faren sin Tobias, angående opprinnelsen til troll og mytologien rundt deres lokale fjell. Flere år senere resulterer en bore-operasjon som skal bygge en tunnel gjennom Dovre-fjellene i et stort steinras, og flere arbeidere og demonstranter døde som følge av dette. Desperat etter svar rekrutterer den norske regjeringen et mangfoldig utvalg av vitenskapsfolk, inkludert Nora Tideman, som nå arbeider som paleontolog. I utgangspunktet tror at utbruddet skjedde fordi gruve-arbeiderne traff en metan-lomme. Men Nora og statsministerens rådgiver, Andreas Isaksan, påpeker at regionen er omgitt av noe som ser ut til å være store fotspor.

Statsministeren tillater dem å undersøke muligheten videre sammen med kaptein Kris Holm, når en annen hendelse milevis unna fullstendig ødelegger hjemmet til et eldre ektepar i nærheten av Lesja. Nora begynner å tro at et troll kan være ansvarlige for dette, og de søker hjelp fra faren hennes Tobias. Etter et raskt søk i fjellene identifiserer Tobias en topografisk anomali, og de vekker ved et uhell det slumrende trollet som er 45 meter høyt, og som hadde kamuflert seg selv i fjellsiden. De klarer å komme seg unna, men får også med seg det aller første video-beviset som støtter Noras hypotese. Statsministeren arrangerer en militær operasjon ledet av Kris Holm, men konvensjonelle våpen gjør ikke annet enn å irritere det store trollet. Tobias forsøker å kommunisere med trollet, men han blir drept når skapningen blir skremt på grunn av enda mer skuddveksling.

Nora forsker videre på mytologien, og anbefaler et sonisk angrep ved å bruke kirkeklokker. Men dette gjør trollet enda mer rasende. Etter dette angrepet fanger internasjonale nyhetskanaler opp denne historien, og de kringkaster snart saken til resten av verden. Samtidig som trollet setter kursen mot Oslo, beordrer statsministeren en fullstendig evakuering av hovedstaden. Etter å ha fått vite om regjeringens plan om å ødelegge trollet med en atombombe mot Oslo, protesterer Nora og Andreas, men de blir raskt avskjediget. Nora gjør et aller siste forsøk på å finne ut sannheten om skapningen. Det viser seg snart at Tobias hadde hatt rett hele tiden; Troll hadde faktisk eksistert i Norge frem til de ble utslettet av kristne nybyggere, men denne sannheten ble etter hvert begravd og stemplet som folketro.

Når faren til Nora kom for nær denne sannheten, ble han diskreditert og innlagt ved et psykiatrisk sykehus for å hindre at han offentliggjorde noe som helst om denne saken. Det kongelige slottet ble bygget på toppen av Troll-kongens palass, etter at de kristne hadde massakrert hele trollets familie. De etterlot også trollet som død, inne i en stor hule i Dovre-fjellene. Nora konkluderer med at denne skapningen nå er på vei mot Oslo, i et forsøk på å endelig reise hjem til palasset sitt. Etter å ha oppdaget at troll kan være sårbare for direkte sollys, planlegger Nora og Kris å utsette trollet for Ultrafiolett stråling fra en rekke solarium.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Innspillingssteder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt11116912, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID tt11116912, besøkt 6. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Troll på Motion Blurs nettside. Besøkt 6. desember 2022. (en)
  4. ^ Troll, Full Cast & CrewIMDb. Besøkt 6. desember 2022. (en)
  5. ^ a b c d NRK Møre og Romsdal 4. desember 2022. Netflix-filmen «Troll» på topp over hele verden:…. Besøkt 6. desember 2022.
  6. ^ Ramachandran, Naman (14. desember 2022). «‘Troll’ Becomes Netflix’s Most Popular Non-English Film». Variety (engelsk). Besøkt 18. august 2023. 
  7. ^ a b NRK kultur 25. august 2020. Storslått norsk monsterfilm får premiere på Netflix. Besøkt 6. desember 2022.
  8. ^ Troll på IMDb. Filming & Production. Besøkt 6. desember 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]