Trogonoptera brookiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trogonoptera brookiana
Trogonoptera brookiana Foto: Erin Silversmith
Trogonoptera brookiana
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trogonoptera brookiana
(Wallace, 1855)
Norsk(e) navn: Raja Brookes fuglevinge
Hører til: Trogonoptera,
Papilioninae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: ?
Utbredelse: Sørøst i Asia

Trogonoptera brookiana er en sommerfugl i familiegruppen svalestjerter. Den hører til blant de sommerfuglene som kalles fuglevinger. En gruppe av svalestjerter som har fått sitt navn fordi framvingene er store og trekantet, noe som gjør at de ligner fugler når de flyr.

Trogonoptera brookiana lever helt sørøst i Asia. Arten er oppkalt etter sir James Brooke, kjent som rajah Brooke, som styrte som rajah over Sarawak mellom 1841-1868 og var vert for Alfred Russel Wallace under deler av hans lange forskningsopphold i Sørøst-Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen øverst, hunnen under

En meget stor svalestjert med lange, smale forvinger, ganske små bakvinger. Kroppen og vingenes grunnfarge er silkeaktig svart. Hodet og den fremre delen av forkroppen er skarpt røde. Forvingen har et bånd av mer eller mindre sammenvokste, trekantede, metallgrønne flekker. Bakvingen har et grønt midtfelt. Hos hunnen, som er noe større, er den grønne fargen mindre skarp. Dette er en av de største og mest oppsiktsvekkende svalestjertene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg på planten Aristolochia foveolata (holurtfamilien, Aristolochiaceae). Som mange andre svalestjerter lever denne på ein giftig næringsplante og utnytter plantens gifter til å beskytte seg selv.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]