Hopp til innhold

Triplan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et Fokker Dr.1 triplan, replika av den røde barons fly

Et triplan, tredekker eller trippeldekker er et fly med tre sett vinger. Dette er en eldre måte å konstruere fly på. Alternative flykonstruksjoner er biplan (med to sett vinger), som var vanlig i flyvingens barndom – og monoplan (med ett vingesett).

Fordelen med tre vingepar er at arealet av hver enkelt vinge kan være smalere. Dette gir økt utsyn for piloten enn i et biplan. Vingene kan også være kortere, noe som gjør at flyet fortere kan foreta en roll. Vingeparene og vaierene som holder vingene stive fører imidlertid til høy luftmotstand, og triplan er gjerne mindre raske enn tilsvarende biplan. Det ble bygget to svært kjente triplanmodeller under første verdenskrig: Det engelske Sopwith Triplane og dets tyske moststykke Fokker Dr.I (Fokker Triplane), berømt for å ha blitt brukt av den «Røde Baron» Manfred von Richthofen. Enkelte tunge transportfly ble bygget som triplan, og det fantes et italiensk triplan bombefly, Caproni Ca.4.

Etter første verdenskrig forsvant triplanene ganske raskt. På begynnelsen av 1920-tallet ble det laget et triplan racerfly som tok andreplassen i Publizer-løpet i 1922, men designet skapte ingen trend. Et, Catron & Fisk CF-10 ble bygget for Dole Air Race, men det havarerte i San Francisco og kunne ikke delta. I løpet av 1930-årene ble monoplan (ett vingepar) praktisk talt enerådende for alle slags fly.