Hopp til innhold

Trimror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trimror/servoror.
Midtkonsollen under midten av dashbordet på Cessna 172. Det sorte hjulet til venstre regulerer trimroret på høyderoret.

Trimror er et lite ror montert på bakkanten av et større ror for å lette manøvreringen av det store roret. Servoror er et tilsvarende ror som styres direkte som kontroll over det store roret.

Det lille roret på bakkanten av et stort ror trekker bakkanten av det store roret til den ene siden. Det store roret vil da rotere i motsatt retning av det lille trimroret/servororet. Trimror/servoror brukes på fly, seilbåter og skip.

Det ble oppfunnet i 1927 av en tysk ingeniør Anton Flettner.

Fly[rediger | rediger kilde]

sideroret er det på mindre småfly en liten metallplate som stikker bakover fra bakkanten av sideroret. Dette justeres på bakken ved å bøye platen lett til siden for å hindre at flyet trekker mot ene siden når det skal fly rett fram. På litt større fly er det et lite ror som kan justeres med hjul eller brytere på dashbordet. På store to motors fly brukes roret spesielt ved motorstopp på en motor for å kompensere vridningen av flyet som forårsakes av trekk-kraft av en motor på den ene siden. Disse rorene benevnes trimror. Dersom det lille roret er koblet direkte til siderorspedalene og er den vanlige styringen av roret, benevnes det servoror.

På alle småfly er det trimror på høyderoret som justeres med et hjul på dashbordet. Hver gang flyet endrer stilling i forhold til å klatre/ stige eller å synke/glide eller forandrer flapsstilling eller hastighet er det vanlig å justere høyderorstrimmen. Dersom denne justeringen ikke gjøres må flygeren skyve eller trekke i høyderoret med en jevn kraft. Justeringen av høydetrimroret fjerner denne kraften og gjør flygingen enklere. På rutefly styres dette trimroret av en liten elektrisk bryter på stikka, men brukes på samme måte.

På litt større fly er det et trimror på balanseroret.

Seilbåter/vindror[rediger | rediger kilde]

Roret bak på seilbåter styres vanligvis av en rorkult eller et ratt. På litt større seilbåter og ved langturseiling er det vanlig å montere et vindror. Det består av en plate opp i lufta som roterer med vinden og er montert helt akterut på seilbåten. Det er en innstillbar mekanisk overføring til et lite servoror bakerst på hovedroret eller til rorkulten. Båten vil da styres slik at vinden kommer inn mot båten fra samme retning. Dette gir mulighet for å få utrettet diverse andre gjøremål enn å styre båten.

Skip[rediger | rediger kilde]

Ror på skip blir svært store, og det skal store krefter til for å styre dem. Mindre servoror bak på de store rorene kan være velenget til å styre med.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata