Trikotillomani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Trikotillomani, også kalt hårnappingslidelse eller bare hårnapping, innebærer at man napper ut hår på et eller flere områder, ofterst hode eller øyenbryn, men også øyenvipper, kjønnshår eller kroppshår.[1]

Mellom 50 000 og 150 000 i Norge har dette som et alvorlig problem. Hårnapping starter for noen i 7-årsalderen, men gjennomsnittlig startalder er 13 år.

Hårnapping er plagsomt ofte på grunn av skam over å ikke kunne kontrollere nappe-trangen og at det fører til skallede områder. Det går ut over skole, arbeid, det sosiale og parforhold fordi det tar mye tid, både på selve nappingen, men også å skjule hårtapet. Hårnapping kan begrense fysiske aktiviter som svømming og dansing. Ofte er det problemer i parforhold fordi man må skjule problemet, eller er for skamfull til å begynne et forhold.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det er svært vanskelig for de fleste å stoppe av seg selv, men det finnes behandlingsmetoder som virker. En type behandling går ut på at man skal bli klar over at man er i ferd med å nappe, og man lærer å stoppe da. Man lærer å akseptere å ha sterk trang, og å ha en forpliktelse overfor seg selv om å ikke nappe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Woods, D and Twohig M, 2013, Trikotillomani Act forsterket atferdsterapi, Akademika forlag, Oslo