Gulpebollemøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trichophaga scandinaviella»)
Gulpebollemøll
Nomenklatur
Trichophaga scandinaviella
Zagulajev, 1960
Populærnavn
gulpebollemøll[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte møll
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Norden, Baltikum og Russland

Gulpebollemøll, Trichophaga scandinaviella, er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten ble tidligere forvekslet med den meget like slektningen tapetmøll (Trichophaga tapetzella), men i motsetning til denne lever denne ute i skogen, ikke inne i hus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 15-22 millimeter), svart og gråhvit møll. Antennene er trådformede og vel to tredjedeler så lange som forvingene. Hodet er kledt med hvite, hårlignende skjell, forkroppen er gråsvart med lysere sider. Forvingen er gråsvart i den innerste tredjedelen, lenger ute hvit med lysgrå tegninger, noe mørkere enn hos tapetmøllen. Bakvingene er gråbrune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog. Larvene spiser dødt, animalsk materiale, trolig mest hår og fjær. Det eneste sikre larvefunnet stammer fra gulpeboller av hubro (Bubo bubo), men det er sannsynlig at larvene også kan leve på andre arters gulpeboller og kanskje også i gamle fuglereir med fjær- og dunrester.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artens utbredelse er uklar på grunn av forveksling med tapetmøll. Trolig er alle publiserte funn av tapetmøll utendørs i Norden denne arten, men det lar seg ikke kontrollere med mindre det er bevart beleggseksemplarer. Arten er med sikkerhet funnet i Norden, de baltiske statene og i Russland. I Norge er den funnet på Sørlandet, ved Bergen og i Alta i Finnmark. Den blir vurdert som Nær truet (NT) i Norsk rødliste for arter fra 2010.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av gulpebollemøll Trichophaga scandinaviella som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [1]
  • Rødlistevurdering for arten: [2][død lenke]
  • Nettsiden Svenska fjärilar, Trichophaga scandinaviella: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]