Trent og Mersey-kanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Anderton båtheis var verdens første båtheis.

Trent og Mersey-kanalen forbinder elven Trent ved Shardlow i Derbyshire med elven Mersey ved Runcorn i Cheshire. Den er 140 km lang, og gir en transportoforbindelse fra Nordvest-England til Øst-Midlands. Kanalen ble åpnet i 1777.

Idéen kom fra kanalingeniøren James Brindley, og planen ble godkjent av parlamentet i 1766. Det første spadestikket ble tatt av Josiah Wedgwood i juli samme år. Mindre enn 11 år senere var hele kanalen ferdig, inkludert 70 sluser og fem tunneler.

I Cheshire ligger Anderton båtheis, som var verdens første båtheis, og den eneste i Storbritannia inntil Falkirk Wheel i Skottland ble bygget.

Harecastletunnelen er mer enn 2,5 km lang. Det er faktisk to tunneler, da en nyere avløste den opprinnelige. Den eldste ble bygget av Brindley. I den ble lektere trukket gjennom av menn som lå på ryggen og skjøv fra mot taket med bena. Dette var en svært tung jobb, som skapte store forsinkelser. Derfor ble Thomas Telford bedt om å konstruere en ny tunnel i 1827. Denne går parallelt med Brindleys tunnel, men er omkring 100 meter lenger. Den har en gangvei langs siden, slik at lekterne kunne trekkes på vanlig måte. Begge tunneler var i bruk i en periode, men tidlig i det 20. århundre måtte den eldste stenges da den begynte å sige sammen. Det samme problemet har også oppstått i Telfords tunnel, men der har man funnet løsninger på det. Den er fortsatt i bruk, og er den fjerde lengste farbare kanal i Storbritannia.