Trent-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trent blir stoppet av San Jacinto

Trent-saken, som også ble kalt Mason-og-Slidell-saken, var en hendelse som fant sted i november 1861, og som nesten hadde ført til at Storbritannia hadde gått inn i den Amerikanske borgerkrigenSørstatenes side.

Situasjonen mellom Storbritannia og USA var spent i 1861. I England ble det utrustet skip for Sørstatene, da Storbritannia ønsket en opdeling av makten i Nord-Amerika i kjølvannet av Sørstatenes utmelding av Unionen.

Charles Wilkes

I denne situasjon stoppet det amerikanske krigsskip USS «San Jacinto» under kommando av admiral Charles Wilkes den 8. november 1861 det ubevepnede britiske postskip DS «Trent». Skipet var underveis fra HavannaCuba til Sankt Thomas i De dansk-vestindiske øyer. Om bord var Sørstatenes ambassadører i London og Paris James Murray Mason og John Slidell. Admiral Wilkes hadde fra sine spioner fått at vite at to utsendinger fra Sørstatene var om bord på dette skipet som han arresterte ambassadørene og førte de til Fort Monroe med USS «San Jacinto». Det britiske postskip fikk lov til å fortsette på sin reise.

Oppbringelsen av den britiske postdamper i nøytralt farvann førte i novemberen/desember 1861 til en ytterligere forværrelse av forholdet mellom USA og Storbritannia. Den 30. november 1861 meddelte det britiske utenriksministerium den amerikanske regjering at man anså denne hendelse for å være en grov overtredelse av Folkeretten og krevde at de fengslede diplomater ble frigitt omgående. Storbritannia fikk støtte fra regjeringene i Wien, Paris, Berlin og St. Petersburg. Situasjonen ble ytterligere skjerpet i de følgende dager. Storbritannia truet med avbryte av den diplomatiske forbindelsen og gå inn i krigen. Britene forsterket sine tropper i Canada. Den senere feltmarskalk Garnet Joseph Wolseley ble sendt til Canada for å gjøre forberedelser til en mulig krig på Sørstatenes side. Den 1. desember innførte London en handelsboikott mot USA.

Den 25. desember ga den amerikanske regjering etter for det britiske presset og beordret under henvisning til Folkeretten å frigi «sørstatsagentene». Nyttårsdag 1862 ble Mason og Slidell frigitt, og affæren avsluttet.