Trelandsgrense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grensepunkt mellom Slovakia, Polen og Ukraina

Trelandsgrense er et grensepunkt der tre landegrenser møtes. En trelandsgrense kan befinne seg til lands eller til sjøs, evt. i indre farvann, innsjøer eller elver.

Slike punkter er gjerne markert med spesielle grensemerker. Norge har to trelandsgrenser til lands; ett mot Finland og Russland; og ett mot Sverige og Finland. På begge disse punktene er det oppført såkalte treriksrøyser, som i prinsippet er en vanlig grenserøys av den typen som går langs hele norskegrensen fra Halden til Grense Jakobselv.

Til sjøs, dvs. utenfor sjøterritoralgrensen som i Norge er 4 nautiske mil, er trelandsgrensene vanligvis ikke markert, særlig hvis de er langt til havs.

Ved enkelte trelandsgrenser, bl.a. mellom Belarus, Latvia og Litauen, er det oppført et turistområde omkring selve grensepunktet der besøkende kan bevege seg omkring uten grensekontroll.

Enkelte trelandsgrenser er i en elv, men hvor man da har laget et monument på stranden. Eksempler på dette finner man f.eks. på punktet hvor Tyskland, Frankrike og Sveits møtes; et særlig eksempel er punktet for Tyskland, Frankrike og Luxemburg, hvor man har satt opp et monument for Schengen-avtalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]