Trelandsgrense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grensepunkt mellom Slovakia, Polen og Ukraina

Trelandsgrense er et grensepunkt der tre landegrenser møtes. En trelandsgrense kan befinne seg til lands, til sjøs og i luften med.

Til lands inkluderer også våte trelandspunkter i sjøen (i indre farvann), vatn eller elver. Slike punkter er gjerne markert med spesielle grensemerker. Norge har to trelandsgrenser til lands; mot Finland og Russland; og mot Sverige og Finland. På begge disse punktene er det oppført såkalte treriksrøyser, som i prinsippet er en vanlig grenserøys av den typen som går langs hele norskegrensen fra Halden til Grense Jakobselv.

Til sjøs, dvs. utenfor sjøterritoralgrensen som i Norge er 4 nautiske mil, er trelandsgrensene vanligvis ikke markert, særlig hvis de er langt til havs.

Ved enkelte trelandsgrenser, bl.a. mellom Hviterussland, Latvia og Litauen, er det oppført et turistområde omkring selve grensepunktet der besøkende kan bevege seg omkring uten grensekontroll.

Enkelte trelandsgrenser er i en elv, men det har lagets et monument på stranden, f.eks. Tyskland-Frankrike-Sveits og Tyskland-Frankrike-Luxemburg (der Schengen-monumentet er).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]