Tredje Ur-dynasti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Ur-III-staten og dens innflytelsessfære

Tredje Ur-dynasti (eller det nysumeriske rike) er betegnelser som refererer både til en periode mellom 2100- og 2000-tallet f.Kr. (midtre kronologi) av sumerisk herskerdynasti basert i byen Ur og til en kortvarig territorial-politisk stat som synes å ha vært voksende rike. Tredje dynasti i Ur er tidvis forkortet til Ur-III av historikere som studerer perioden.[1]

Det tredje dynasti i Ur var det siste sumeriske herskerdynasti som kom til framtredende makt i Mesopotamia. Det begynte etter flere århundrer etter å ha blitt kontrollert av akkadiske og guteriske konger. Tredje dynasti kontrollerte byene Isin, Larsa og Eshnunna, og strakte seg langt nord som til Jazira i øvre Mesopotamia.

Det var den periode i Mesopotamias historie de sumererne og sumerisk språk manifesterte seg for siste gang i historien. Perioden begynte cirka 2100 f.Kr under ledelse av kong Ur-Nammu i Ur. Sumerne bygde opp en sterkt sentralisert stat, som omfattet hele sørområdet og store deler av det assyriske område. De første kongene innen dette Ur-dynastiet hadde sumeriske navn, deretter i økende grad akkadiske navn. Storhetstiden fikk sin slutt etter drøyt 100 år da elamitter fra Persia og amoritter fra nordvest invaderte riket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sharlach, Tonia M. (2004): Provincial Taxation and the Ur III State, BRILL, s. 6

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]