Trebiter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trebiter
Trebiter
Vitenskapelig(e)
navn
:
Spondylis buprestoides
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: trebiter[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Spondylis
Habitat: Skog. Larver i død ved av furu.
Utbredelse: den palearktiske sone
utbredt i Sør-Norge

Trebiter (Spondylis buprestoides) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den finnes i ytre strøk i Sør-Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til ganske stor (10–24 mm), svært kraftig, svart trebukk med uvanlig korte antenner. Den kan ikke forveksles med noen annen nordisk trebukk, men ligner overflatisk på noen arter i familien gnagbiller (Trogossitidae), disse er imidlertid ikke skogsarter. Antennene er kraftige og omtrent så lange som hode + thorax. Hodet er svært stort og bredt, med meget kraftige kjever (mandibler). Det er firkantet og betydelig bredere enn langt, fasettøynene forholdsvis små. Pronotum har rett forkant, er ellers jevnt rundet, fint og tett punktert. Dekkvingene har markerte, nesten rettvinklede skuldre, og to lengderibber på hver vinge. De er mye grovere punktert enn pronotum. Beina er korte og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i døde furutrær, også i hogststubber. Arten trives best i tørre, solåpne skoger, gjerne på sandgrunn. Hunnen legger gjerne egg på eller rett under bakkenivå, larven lever under barken i begynnelsen, men gnager seg etter hvert inn i veden. De etterlater seg ca. 1 cm brede, sylindriske ganger i veden, disse er fylte med ekskrementer og gnagespon. Larveutviklingen tar 2-3 år. De voksne billene er aktive i juni—august.[2] De kan fly i solskinn, men er trolig mest aktive om natten da de kommer til lys. De blir også tiltrukket av terpentin og kan komme flygende til husvegger som nettopp har blitt malt med terpentinholdig maling eller beis. Med sine kraftige kjever kan denne billen gi et smertefullt bitt om den blir håndtert uforsiktig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over store deler av Palearktis. I Norge finnes den i kystnære strøk i Sør-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 
  2. ^ «Trebiter histogram». Artsdatabanken. Besøkt 12. september 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]