Tre søstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tsjekhov i 1905

Tre søstre (russisk: Три сестры) er et skuespill av den russiske dramatikeren og novelleforfatteren Anton Tsjekhov. Konstantin Stanislavskij og hans Moskva kunstnerteater uroppførte stykket 31. januar 1901 i Moskva.

Stykket er et naturalistisk stykke om forfallet innen den privilegerte klassen i Russland og søken etter meningen i det moderne verden. Det beskriver livene og forhåpningene innen Prozorov-familien og de tre søstrene Olga, Masja og Irina, og deres bror Andrej. Familien er utilfredse og frustrerte med sine liv. Søstrene har egentlig en urban og moderne bakgrunn fra deres oppvekst i Moskva, men har i de siste elleve årene bodd i en liten landsens by.

I stykket har Moskva en symbolsk betydning, hvor søstrene hele tiden drømmer tilbake til tiden der og hele tiden snakker om deres ønske om å kunne vende tilbake. For dem er Moskva lykken og representerer det perfekte liv. Utover i stykket kommer de imidlertid aldri til Moskva og søstrene må se at deres drømmer blir mer og mer fjerne og ikke vil bli oppfylt for dem.

Filmatiseringer (utvalg)[rediger | rediger kilde]