Transistorradio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Regency TR-1.

En transistorradio eller kun «transistor» er en forkortelse for transistorradiomottaker eller transistorradio. Den første kommersielt tilgjengelige transistorradio ble presenteret 18. oktober 1954 av Regency Division of Industrial Development Engineering Associates of Indianapolis, Indiana. Den het Regency TR-1 og kom i handelen i november 1954 til en pris av US$ 49,95 (tilsvarende US$ 361 i 2005), og ble solgt i omkring 100 000 enheter. Regency TR-1 var en ekte superheterodynmottager med god følsomhet og uten ekstern antenne med fire transistorer.

Transistorradioen ble opprinnelig introdusert av Texas Instruments (TI) for å demonstrere transistoren. TI mistet interessen, og transistorradioen ble popularisert av Totsuko (senere omdøpt til Sony).

Anvendelsen av transistorer (av den bipolare variant) i stedet for elektronrør som forsterkerelement, betydde at apparatene ble mye mindre og behøvde betydelig mindre energi enn lommeradioer med elektronrør. Den typiske bærbare lommeradio fra 1950-tallet var på størrelse og vekt som dagens (2005) bærbare PCer og inneholdt adskillige tunge (ikke oppladbare) batterier; ett eller flere "A" batterier til rørenes glødestrøm og et stort 45–90 volt "B"-batteri til anodespenning. Til sammenligning var lommetransistorradioen på størrelse med en Walkman og ble i starten forsynt med strøm av et lite 22,5V batteri og senere av det kjente 9V batteri som faktisk ble spesielt designet til transistorradioen.

Transistorradioer ble først alment populære tidlig på 1960-tallet, da prisen hadde falt betydelig. Datidens transistorradioer ble normalt kun designet til mellombølgebåndet (ca. 540–1610 kHz) og først senere til kortbølgebåndet (mellom ca. 1 700–30 000 kHz) og FM-båndet (ca. 87,5–104 MHz).

I 2005 regnet man med at det fantes ca. 7 milliarder transistorradioer i verden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • The Regency TR-1 Family, Sony Transistor Radios, Vintage Micro Transistor Radios, American Shirt-Pocket Transistor Radios and more at EricWrobbel.com
  • TI Information Bulletin First Commercial Transistor Radio 18. oktober 1954.