Transaksjonsanalyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Transaksjonsanalyse, TA, er en teori som omfatter både

Den kanadiske psykologen Eric Berne (1910 – 1970) utviklet TA-teorien på 1950-tallet ut i fra sin iakttagelse av sine klienter som typiske barn, foreldre eller voksne. Han skrev om dette i boken Games People Play.

Oversikt over TA[rediger | rediger kilde]

Transaksjonsanalyse er en teori om personlighet og en systematisk psykoterapi for personlig vekst og personlig utvikling.

  1. Som en teori om personlighet beskriver TA hvordan mennesker er strukturert psykologisk. Den bruker det som kanskje er dens mest kjente modell, «foreldre – voksen – barn»-modellen for å gjøre dette. Den samme modellen hjelper til å forstå hvordan mennesker fungerer og uttrykker seg i sin oppførsel.
  2. Som en kommunikasjonsteori utvider den seg til en metode for å analysere systemer og organisasjoner.
  3. Den har en teori for barns utvikling hvor den passer veldig bra sammen med Freuds modell for utviklingsstadier.
  4. Den introduserer ideen om en livsfortelling, det vil si en fortelling man har om sitt eget liv for å svare på spørsmål som hva betyr hvordan klarer jeg meg i livet og hva slags person er jeg. Denne fortellingen, sier TA, holder man seg ofte til, uansett konsekvensene, for å bevise sin rett, selv om det kan koste smerte, tvang, nederlag og andre dysfunksjoner. Slik tilbyr TA en teori for mange forhold innen psykopatologi.
  5. I praktisk anvendelse kan den bli brukt i diagnose og behandling av mange typer psykologiske problemer og den gir en metode for terapi for enkeltpersoner, par, familier og grupper.
  6. Utenfor det terapeutiske området har den blitt brukt i opplæring for å hjelpe lærere å holde klar kommunikasjon på et passende nivå, i rådgiving, ledelse og kommunikasjonstrening.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]