Trakehner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trakehender»)
Trakehner.

Trakehner er en hesterase fra Tyskland, det østlige Preussen (nå Polen).


Temperament[rediger | rediger kilde]

Sjarmerende, godt lynne, aktiv, intelligent og lojal. Rolig, men dynamisk.


Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Trakehneren er en edel ridehest, kjennetegnet ved en god kroppsbygning og et vakkert, intelligent uttrykk. Den har en bred panne, litt lange ører og store øyne. Trakehnerens bevegelsesforløp er elegant, taktfast og elastisk. Lang, sterk hals og gode skuldre, fremragende salleie, dybde i kroppen og rommelig bringe. Middels lang rygg med stor styrke. God bakpart, faste, slanke bein med korte piper. Gjennomsnitts mankehøyde er mellom 160 og 170cm. Alle rene farger er tillat.


Historikk[rediger | rediger kilde]

Navnet trakehner kommer av stutteriet Trakehnen i Øst-Preussen (nå Polen), som kong Friedrich Wilhelm 1 av Preussen grunnla i 1732. Til å begynne med kom det tilførsler av blod fra hingster av forskjellige raser, men den viktigste var innfødte Schweiken-hester. Denne rasen var små, sterke arbeidshester med en fjern opprinnelse som hadde eksistert i området siden middelalderen og som hadde fått tilførsler av orientalsk blod så langt tilbake som på 1500-tallet. På Trakehnen-stutteriet ble hestene krysset med importerte arabere og engelske fullblodshester. Stutteriet beholdt selv de beste hestene, mens andre ble solgt til private og statlige stutterier.


Avl[rediger | rediger kilde]

Alle Trakehnerhester må gjennomgå en streng graderingsmetode for å opprettholde den høye standarden, og bare føll av graderte foreldre på begge sider blir berettiget for "rosa papirer" av Trakehener Forbundet. Trakehnerhingstene er noen av de mest verdifulle hanndyrene som blir brukt til å forbedre og oppgradere hesteflokker fra hopper hvor eierne ønsker å avle konkurransehester med sine hopper. Om hoppen er en fullblods eller av annen ekte rase spiller ingen rolle. Det er bevist at de alle får et mye bedre resultat på avkommene ved å krysse med Trakehner. Det gir bedre bevegelser, vakrere hester og godt temperamnet til avkommene.



Anvendelse[rediger | rediger kilde]

Rekorden til Trakehnere i konkurranse er imponerende. Blant annet var det trakehnere som vant alle medaljer for det tyske laget i 1936 under Olympiaden i Berlin. Trakehneren har et naturlig anlegg for sprang, men brukes også til både dressur og feltritt. Rasen har også bevist sin verdi som trekk- og arbeidshest. Den er følsom og intelligent og krever derfor en følsom rytter.



Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]