Luftrør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trakea»)
Luftrør
MeSHD014132
TA98A06.3.01.001
TA23213
FMA7394

Luftrøret (anatomisk trachea eller trakea) er en transportkanal for luft (oksygen) som forbinder munnhulen og svelget/pharynx med lungene. Røret begynner i strupen og strekker seg fra strupehodet til høyre og venstre hovedbronkus.

Veggen i luftrøret er forsterket med bruskringer som holder røret åpent. Innsiden av luftrøret er kledd med spesialiserte slimhinneceller med flimmerhår som blant annet hjelper til med å transportere partikler opp fra luftveiene. Dette overflatelaget er der forkjølelses og influensavirus angriper.

I øvre deler av luftrøret er det nerveforsyning til følelegemer som gjør at vi kjenner at det er noe på slimhinnen og som utløser hosterefleksen.

Ved nedre ende av luftrøret deles det i høyre og venstre hovedbronkus. Høyre hovedbronkus har en nesten vertikal retning, mens venstre hovedbronkus går mer horisontalt. Derfor vil fremmedlegemer oftest fortsette ned høyre hovedbronkus.

Spiserøret ligger rett bak luftrøret. Den øverste del av hovedpulsåren passerer foran nedre del av luftrøret og bakover på venstre side, like over venstre hovedbronkus.

Luftrøret oppstod i stamarten til de landlevende virveldyrene. Tidligere i evolusjonen (og den dag i dag hos mange fiskearter, som f.eks. lungefisker) måtte luftstrømmen til og fra lungene gå via spiserøret.