Touchmetoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Touchmetoden er en metode for å skrive på maskin eller tastaturer, utviklet av rettsstenografen Frank Edgar McGurring, som underiviste i maskinskriving i Salt Lake City. Metoden baserer seg på at man finner de riktige tastene ved å bruke den taktile sansen, altså ved å kjenne hvor tastene er med fingrene fremfor å bruke synet. Skriving etter touch-metoden tar utgangspunkt i at man plasserer de åtte fingrene i en horisontal rekke midt på tastaturet, hjemmerekken eller ledetastene, og strekker fingrene etter de andre tastene ut fra denne. De fleste datatastaturer har en liten forhøyet prikk på F- og J-tasten, slik at maskinskriveren kan kjenne når fingrene hviler over riktig tast.

Historie[rediger | rediger kilde]

Metoden vakte oppsikt da McGurrin vant en overlegen seier i en maskinskrivekonkurranse i Cincinnati den 25. juli 1888. Etter store avisoppslag ble metoden raskt svært utbredt.

Alternative metoder[rediger | rediger kilde]

Den mest utbredte alternative metoden for maskinskriving er «Lete, finne, trykke», eller tofinger-metoden. Dette går mye langsommere, fordi man da er nødt til å bruke synet til å lete opp tastene i stedet for å støtte seg på den innlærte posisjonen for hver enkelt tast. Dessuten medfører bruken av to fingre større belastning for skjelett og muskler dersom man skriver mye, ettersom denne skrivemetoden medfører langt større håndbevegelser og en mindre gunstig sittestilling.

Hjelpemidler for å lære seg touchmetoden[rediger | rediger kilde]

Det finnes en lang rekke dataprogrammer for bidra til å lette prosessen med å lære inn og automatisere plasseringen av tastene på tastaturet, og for å oppøve hastigheten og nøyaktigheten i touch-skrivingen.