Tornefuglene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tornefuglene (engelsk: The Thorn Birds) er en bestselgende roman av Colleen McCullough som ble publisert i 1977.

I 1983 ble boken tilpasset en mini-serie som gikk på TV. Den ble USAs nest mest sette mini-serie av alle tider. Serien ble produsert av TV-veteranen David L. Wolper.

Både boken og mini-serien fant sted på en fiktiv sauestasjon i villmarken i Australia og fokuserer historien på familien Cleary og spenner over en periode på 54 år fra 1915 til 1969.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i New Zealand den 8. desember 1915, og Meghann "Meggie" Cleary feirer bursdag som den eneste datteren til Padriac ("Paddy") en irsk gårdsarbeider, og Fiona ("Fee") hans kone. Familien inkluderer også hennes fem eldre brødre. Hennes favoritt-bror er den eldste, Frank, en opprørsk ung mann som ønsker å begynne som smed. I motsetning til de andre brødrene, har Frank svart hår og øyne, antatt å være arvet fra deres oldemor fra Maori.

Paddy har en velstående søster, Mary Carson, enke som bor i New South Wales, Australia - på Drogheda, en enorm sauestasjon. En dag mottar Paddy et tilbud fra Mary om jobb på eiendommen hennes. I 1921 flytter hele Cleary-familien fra New Zealand til Australia. I Drogheda møter de snart Ralph de Bricassart, en ung, dyktig og ambisiøs prest. Som straff for å fornærme en biskop, har han blitt forvist til et avsidesliggende sogn i byen Gillanbone - i nærheten av Drogheda. Ralph har blitt venn med Mary Carson, og håper at en stor donasjon fra henne til den katolske kirken kan frigjøre ham fra hans eksil.

Franks forhold til faren hans, Paddy, har aldri vært fredelig. De to slåss ofte om Fees oppmerksomhet. Paddy forteller Frank at han ikke er hans biologiske sønn. Det avsløres at Fee, datteren til en fremtredende New Zealand-borger, hadde en affære med en gift politiker. Resultatet, Frank, var allerede atten måneder gammel når Fee giftet seg med Paddy. Fee føder senere tvilling-gutter, James og Patrick, men viser veldig liten interesse for sønnene sine. Kort tid senere dør Meggies elskede lillebror, Hal. Med Frank borte og Hal død, klamrer Meggie seg til Ralph de Bricassart, som har vært hennes konstante mentor og venn. Når hun blir en voksen kvinne, begynner noen å stille spørsmål ved deres nære forhold, inkludert Ralph og Meggie selv.

Mary Carson, motivert av misunnelse, utarbeider en plan for å skille Ralph fra Meggie. Maggie skriver ett nytt testamente, som avslører den egentlige størrelsen på hennes rikdommer. Drogheda er ikke sentrum for hennes formue, slik Ralph og Paddy lenge har trodd, men er bare en hobby. Maggies rikdom kommer fra et gigantisk finansimperium, verdt over tretten millioner pund. Størrelsen på hennes legat kan garantere Ralphs raske vekst innenfor kirken. Hun tvinger derfor Ralph til å velge mellom Meggie, eller hans egen ambisjon. Hun sørger også for at hennes bror og alle barnebarna hans får et hjem på Drogheda så lenge noen av dem lever. Ralph reiser kort tid senere til Sydney, for å begynne sitt nye liv.