Toril Rygh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toril Rygh
Født1964
Utdannet ved Gerrit Rietveld Academie
Beskjeftigelse Billedkunstner
Nasjonalitet Norge

Toril Rygh (født 1964) er en norsk billedkunstner som har hatt en rekke utstillinger i innland og utland.[1] Hun har sin utdannelse fra Emily Carr College of Design i Vancouver og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam.[2]

Rygh jobbet i flere år som billedkunstner i Amsterdam, og var fast i stallen til det nederlandske Galleri A´pert. I 1996 flyttet hun tilbake til Norge og etablerte seg som kunstner med utstillinger på bl.a. F15, Kunstnerforbundet, Stenersenmuseet, Henie Onstad Kunstnersenter, Rogaland Kunstnersenter, Buskerud Kunstnersenter, Tromsø Kunstforening, Galleri Ram og Molde Kunstnersenter.

I sin kunstneriske praksis jobber Rygh ofte frem installasjoner og skulpturelle verk som besitter opposisjonelle kvaliteter.[3][4][5] "Det organiska blir bryskt sammanfört med det industrialiserade och teknologiska, något som fortsätter i verk efter verk", skriver kritiker Carolina Söderholm om utstillingen på Galleri 21 i Malmö i 2001.[6]

Rygh har vært opptatt av det organiske og utflytende i skulpturene og installasjonene, men presentasjonene av dem er stramme. Kun det absolutt nødvendige for å fortelle en historie er inkludert. Om verket Impossibility of Cleanliness, første gang vist på Rogaland Kunstnersenter i 1997, har Toril Rygh forklart at hun jobbet med en kombinasjon av form og material som kan uttrykke ulike ting. Badekaret, et industrielt produsert objekt, anvendte hun som form. Silikon og hår ble smurt på i flere lag på innsiden av badekaret. Når silikonet tørket kunne formen dras ut. Kvaliteten til silikonet gir objektet transparans, sårbarhet og en poetisk dimensjon. Myk silikon uttrykker en levende kroppslighet.

Flere av verkene til Toril Rygh er blitt lest inn i en feministisk kunstkontekst, gjennom referanser som Meret Oppenheims pelskledde tekopp eller Hannah Wilkes tyggegummiskulpturer.[7][8]

De senere årene har Rygh jobbet med kollasjer der ulike livsformer settes i sammenheng med hverandre på nytt.[9] [10] Material og motiv samples fra gamle undervisningsplansjer og vitenskapelige illustrasjoner hvor artene er fremstilt som isolert fra den sammenhengen de naturlig inngår i. Rygh legger illustrasjoner av forskjellige organismer som ikke nødvendigvis kommer fra samme biotop oppå hverandre, og visker dermed bort 1900-tallets tro på mennesket på toppen av verdipyramiden. Det som tidligere var fragmentert blir sammenføyet igjen. Mennesket er kun en del av en større helhet.

Undervisning[rediger | rediger kilde]

Etter en Macdesign utdannelse fra Merkantilt institutt i 1997, etablerte Toril Rygh et enkeltmannsforetak i grafisk design der hun hadde oppdrag som firmaprofilering, kataloger, blader og aviser ved siden av kunstnerisk praksis. I 2005 begynte hun å jobbe på Ullern videregående skole som lærer ved den yrkesfaglige studieretningen Medier og kommunikasjon. Her underviser hun fremdeles i fag som design, produksjon, visuell kultur og samfunn, grafikk og foto og ungdomsbedrift. Rygh har også over flere år samarbeidet med kunstneren Anna Widén om undervisningsopplegget "Stedets ånd", et landskapskunst prosjekt for den Kulturelle skolesekken i Akershus.[11] Siden 2014 har Rygh også undervist på Høgskolen i Oslo og Akershus som timelærer på institutt for Estetikk[12]. Her har hun utført mange ulike typer undervisning som etterutdanning for KDA lærere, ulike kurs og digitale workshops, foredragsholder, veileder og sensor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://kunstnerforbundet.no/utstillinger/135. 
 2. ^ http://www.wssohwte.net/toril/tekst.htm. 
 3. ^ Hagen, Nina Marie (22.08.2005). «Humoristisk alvor». Dagsavisen. 
 4. ^ Ganberg, Aud (2005) kurator Stenersenmuseet 
 5. ^ Borgen, Trond (27.02.2001). «Uskyld ut med badevannet». Stavanger Aftenblad. 
 6. ^ Söderholm, Carolina (27.02.2001). «Konst som når in i ryggmärgen». Sydsvenskan. 
 7. ^ Haugen, Nina Marie (22.95.2017) Humoristisk alvor Dagsavisen
 8. ^ Flor, Harald (20.08.2005). «Motsetninger og samspill». Dagbladet. 
 9. ^ «“What have we done to that love?”». 
 10. ^ http://www.kunstrettvest.no/?s=toril+rygh
 11. ^ «Stedets ånd». 
 12. ^ https://web.archive.org/web/20171009043814/https://www.hioa.no/tilsatt/Toril%20Rygh. Arkivert fra originalen 9. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]