Tore Brantenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tore Brantenberg
Født20. juni 1934Rediger på Wikidata
Død5. januar 2009Rediger på Wikidata (74 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Utdannet ved Norges tekniske høgskoleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt, professorRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norges Tekniske VitenskapsakademiRediger på Wikidata


Tore Brantenberg (født 20. juni 1934 i Porsgrunn, død 5. januar 2009 i Trondheim) var en norsk arkitekt, professor og tidligere redaktør for arkitekturtidsskriftet Byggekunst.

Utdanning og virke[rediger | rediger kilde]

Han var utdannet som arkitekt i 1959 ved NTH i Trondheim. Etter avsluttede studier praktiserte han noen år i inn- og utland og han var et år i Milano som assistent hos den kjente, italienske arkitekten og designeren Angelo Mangiarotti. I 1964 opprettet han egen praksis sammen med sin hustru (professor) Birgit Cold (Brantenberg) og Edvard Hiorthøy (Brantenberg, Brantenberg og Hiorthøy). Firmaet tegnet en rekke nyskapende boligområder som brakte nye og friske idéer inn i den kollektive boligbyggingen, bl,a Risvollan i Trondheim og Tjensvoll i Stavanger.

Han ble ansatt ved avdeling for byggekunst, NTH i 1964 og ble professor ved Fakultet for arkitektur NTNU ved avdeling for byggekunst/boligplanlegging i 1984. Tore Brantenberg deltok i en rekke utredningsarbeider, komiteer og juryer. Han var aktiv i arkitektenes foreninger, formann i Trondheims Arkitektforening, visepresident i Norske arkitekters landsforbund, og medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi.

Han brente for byrommet, bymiljøet, sosial boligbygging og var en av foregangsfigurene i Bymiljø 70 i Trondheim.

Tore Brantenberg hadde en stor faglitterær produksjon.

Verk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]