Tore Brantenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tore Brantenberg
Født20. juni 1934Rediger på Wikidata
Død5. jan. 2009Rediger på Wikidata (74 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ArkitektRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Norges tekniske høgskoleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norges Tekniske VitenskapsakademiRediger på Wikidata

Tore Brantenberg, (født i Porsgrunn 20. juni 1934, død 5. januar 2009 i Trondheim), var en norsk arkitekt, professor og tidligere redaktør for arkitekturtidsskriftet «Byggekunst».

Utdanning og virke[rediger | rediger kilde]

Han var utdannet som arkitekt i 1959 ved NTH i Trondheim. Etter avsluttede studier praktiserte han noen år i inn- og utland, og han var et år i Milano som assistent hos den kjente italienske arkitekten og designeren Angelo Mangiarotti. I 1964 opprettet han egen praksis sammen med sin hustru (professor) Birgit Cold (Brantenberg) og Edvard Hiorthøy (Brantenberg, Brantenberg og Hiorthøy). Teamet tegnet en rekke nyskapende boligområder som brakte nye ideer inn i den kollektive boligbyggingen, bla. Risvollan i Trondheim og Tjensvoll i Stavanger.

Han ble ansatt ved avdeling for byggekunst, NTH i 1964 og ble professor ved Fakultet for arkitektur NTNU ved avdeling for byggekunst/boligplanlegging i 1984. Tore Brantenberg har vært medlem av en rekke utredningsarbeider, komiteer og juryer. Han har vært aktiv i arkitektenes foreninger, formann i Trondheims Arkitektforening, visepresident i Norske arkitekters Landsforbund, medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi.

Han brant for byrommet, bymiljøet, sosial boligbygging, og var en av foregangsfigurene i Bymiljø 70 i Trondheim.

Tore Brantenberg har en stor faglitterær produksjon bak seg.

Verk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]