Torden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torden
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, eventyrfilm
Utgivelsesår2020
NasjonalitetNorge
Lengde104 min.
SpråkEngelsk, norsk
Bak kamera
RegiAndré Øvredal Rediger dette på Wikidata
MusikkMarcus Paus Rediger dette på Wikidata
FotoRoman Osin Rediger dette på Wikidata
KlippPatrick Larsgaard Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeNat Wolff Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,39:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Budsjett6 100 000 euro[1] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2020
Eksterne lenker

Torden (på engelsk Mortal) er en engelskspråklig norsk action-eventyrfilm basert på norrøn mytologi regissert av André Øvredal. Filmen hadde premiere i januar 2020.

Filmen er en mørk film som handler om en ung mann, spilt av Nat Wolff, som oppdager at han har evnen til å kontrollere elektrisitet og lyn.[2]

Mesteparten av dialogen er på engelsk.

Filmen ble nominert til Amandaprisen 2020 i klassene beste originalmusikk ved Marcus Paus og beste visuelle effekter ved Stephen Coren og Arne Kaupang.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Et sted i den norske villmarken våkner Eric (spilt av Nat Wolff) fra et mareritt, som får trærne utenfor teltet hans til å brenne ned. Han oppdager også at beinet hans har forferdelige brannskader, så han reiser inn til byen hvor han bryter seg inn på en klinikk for å skaffe bandasjer. Etter å ha behandlet sårene sine på et bad ved en bensinstasjon, begynner han å gå nedover veien - antagelig tilbake til campingplassen sin. Når de går nedover veien, stopper en gruppe tenåringer for å trakassere Eric. En av guttene, Ole, begynner å dytte ham. Eric advarer ham og sier hvis de rører ham, skal de brenne. Gutten griper Eric i kragen, men kollapser deretter død. Eric blir senere plukket opp ved et buss-stopp av lokalt politi.

Christine (spilt av Iben Arkelie) er en ung psykolog, som blir bedt av det lokale politiet om å snakke med Eric. Der hun får vite at Eric er en amerikansk-nordmann, som også er mistenkt i en stor uløst brann som tok livet av fem mennesker for tre år siden. Christine bestemmer seg for å få fjerne håndjernene hans for å trøste ham og forhåpentligvis bygge tillit. Christine bekrefter også at alle som døde i brannen var familie-medlemmer av Eric. Eric innrømmer å ha drept slektningene sine og Ole, men samtidig som han snakker begynner Christines hår å bli statisk ladet på grunn av Eric. Han blir opphisset og kreftene hans slippes løs, noe som får utvikler elektriske branner over hele bygningen.

Den amerikanske ambassaden kommer for å hente Eric til Amerika, men han nekter å snakke med noen andre enn Christine. De gir ham også et berolige middel, før de skal fly i et helikopter. Men det beroligende midlet avtar raskt, og midt på flyet begynner Eric å få panikk etter å ha blitt bundet fast. Et tordenvær får helikopteret til å krasje i sjøen, hvor Eric innser at han kan puste under vannet. Han klarer å redde en amerikansk agent, Hathaway, og drar henne til land. Eric finner Christine og hun tar ham med til vennens hytte. Han får endelig hvile, og Christine legger merke til at plantene vokser raskt rundt ham. Tilbake ved sykehuset bekrefter den amerikanske agenten med lokalt politi at han faktisk kan kontrollere været.

Christine og Eric reiser til Hardangerbrua, hvor politiet allerede har satt opp en veisperring. Lensmannen kjører dem begge til et sykehus. Det blir påstått at Eric egentlig var den norrøne guden Tor. På sykehuset forårsaker Erics krefter en funksjonsfeil i utstyret, og en gutt får hjertestans. Men Eric gjenoppliver gutten, og helbreder ham fullstendig. Lensmannen forklarer at Thors barn en gang bygde en gård, som de tror er gården som Erics familie opprinnelig kommer fra. De oppdager en hule under gården fylt med norrøne runesteiner, samt en skildring av Yggdrasil. Eric Thors belte Megingjord, og hammeren hans Mjølnir. Eric tar på seg alt utstyret han finner, og forårsaker en ny elektrisk storm - som kontrolleres av hammeren.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]