Torbjørn Lien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torbjørn Lien
Født15. aug. 1968[1]Rediger på Wikidata (55 år)
Mosjøen
BeskjeftigelseTegneserieskaper, tegneserietegner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Torbjørn Lien (født 15. august 1968 i Mosjøen) er en norsk tegneserieskaper som er mest kjent for serien Kollektivet. Han debuterte som serietegner i skoleaviser i hjembyen Mosjøen i Nordland. Lokalavisa Helgeland Arbeiderblad publiserte i 1984 serien Orion, og etter det fikk han publisert serier hovedsakelig i blader som KOnK og Kraftig Kost. På 90-tallet skrev og utviklet han et av de aller første norske rollespillene på markedet, kalt Imperium 3000. Lien står også bak den litterære fanzineserien Ácin Dambágin

Kollektivet startet Lien å utvikle på slutten av 1990-tallet, og serien ble første gang publisert i seriebladet Lasons Gale Verden i 2000. Han står også bak diverse andre tegneserier: En serie om en følsom barbar kalt Ahar, en serie med handling fra en heis kalt I heisen, og en serie om black metal-bandet til Ronny i Kollektivet kalt Blacktööth ble alle publisert i månedsbladet Kollektivet. Sistnevnte serie debuterte i tegneseriebladet M i 2006. En enruters vitseserie kalt Mannakorn startet opp i 2005 og gikk en periode hver uke i avisene Vårt Land og Magazinet (Dagen), før den kom ut som egen bok på Westwind forlag i 2006[2]. Sommeren 2022 utgav han sin første tegneserieroman, Interitum, på eget forlag.[1] I 2023 startet han opp et par nye nettserier publisert på engelsk, kalt Universum Timoris[3] og Blacktööth Quest[4].

Ved siden av å være serietegner jobbet han som lærer ved animasjonsstudietHøgskulen i Volda fra 1998 til 2010. Han har laget noen animerte kortfilmer som har blitt vist på TV og festivaler i inn- og utland.

Torbjørn Lien har flere ganger vært hovedgjest på Raptus - Bergen Internasjonale tegneseriefestival[5] hvor han har holdt foredrag om serien Kollektivet.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID l/lien_torbjorn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jordheim, Trygve W. (20. juni 2006). «Magazinet-serie blir bok». Dagen. 
  3. ^ «Universum Timoris». 
  4. ^ «Blacktööth Quest». 
  5. ^ Gjesteliste Raptus - Bergen Internasjonale tegneseriefestival

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]