Tonkünstler-Orchester Niederösterreich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tonkünstler-Orchester Niederösterreich
OpphavØsterrike (1907)
SjangerKlassisk musikk

Tonkünstler-Orchester Niederösterreich

Tonkünstler-Orchester Niederösterreich er et østerriksk symfoniorkester. Det ble grunnlagt i 1907, og er basert i byene Sankt Pölten og Wien i Niederösterreich. Konsertene spilles vanligvis i Wiener Musikverein og i Festspielhaus St. Pölten. Sjefsdirigent er Kristjan Järvi.

Orkesteret spiller vanligvis klassisk musikk i den tysk-østerrikske tradisjonen, som Haydn, Mozart og Beethoven, men går også inn i den romantiske perioden med musikk av komponister som Schubert, Brahms, Bruckner og Mahler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Orkesterets navn slekter på Wiens første musikkforening fra 1700-tallet. I 1907 ble orkesteret Verein Wiener Tonkünstler-Orchester stiftet, og ble raskt populært med sine søndagskonserter. I 1913 stod orkesteret for urpremieren av Arnold Schönbergs Gurrelieder under ledelse av Franz Schreker. Under første verdenskrig ble imidlertid tonkünstlerene tvunget til å slå seg sammen med Wiener Concertverein. Dette nye orkesteret utviklet seg senere til dagens Wiener Symphoniker.

I 1946 tok orkesteret Niederösterreichischen Landes-Symphonie-Orchester navnet Tonkünstler-Orchester Niederösterreich for å føre «Tonkünstler»-tradisjonen videre. De nye tonkünstlerene videreførte også søndagskonsertene fra førkrigsorkesteret. De senere årene har Tonkünstler-Orchester Niederösterreich gått nye veier for å appellere til nye lyttergrupper, og har blant annet begynt å eksperimentere med sjangere og uvanlige solister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]