Tongzhou (Beijing)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tongzhou i byprovinsen Beijing

Tongzhou (kinesisk: 通州区; Hanyu Pinyin: Tōngzhōu Qū), som ligger sørøst i Beijing, anses som den østlige innfallsport til den kinesiske hovedstaden. Det sentrale Tongzhou ligger bare ni km fra det sentrale Beijing, enden av Keiserkanalen (ved krysset mellom Tonghuikanalen og Nordkanalen) og i østre ende av Chang'an-gaten. Hele distriktet er på 906 km², eller 6 % av byprovinsen Beijings totale areal. Befolkningen er på 673 952 (folketellingen i 2000).

Historie og kultur[rediger | rediger kilde]

Broen Baliqiao i Tongzhoudistriktet

Tongzhou ble grunnlagt 195 f.Kr. under det vestlige Han-dynasti som Lu (路) fylke, skjønt det er tegn på at det var folk som bodde der også i neolittisk tid. Ved begynnelsen av det østlige Han-dynasti ble skrifttegnet Lu justert ved tilføyelse av et vanntegn som radikaltegn, slik at det ble til Lu (潞). I 1151, under Jin-dynastiet, fikk Lu fylke de nye navnet Tongzhou, som betyr omtrent 'sted for gjennomreise', som anerkjennelse for dets betydning som land- og kanalinnfartsåren til Beijing. Den ble et bydistrikt under Beijing i 1997.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Canal Business District

Subdistrikter:

  • Zhongcang (中仓街道), Xinhua (新华街道), Beiyuan (北苑街道), Yuqiao (玉桥街道)

Storkommuner:

Områder:

  • Yongshun (永顺地区), Liyuan (梨园地区)

Normale:

  • Songzhuang (宋庄镇), Zhangjiawan (张家湾镇), Kuoxian (漷县镇), Majuqiao (马驹桥镇), Xiji (西集镇), Taihu (台湖镇), Yongledian (永乐店镇), Lucheng (潞城镇)
Kommune:

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Tongzhou har lenge vært en av de viktigste innfallsportene til Beijing. Ikke bare Keiserkanalen passerer gjennom distriktet, men også jernbaner og veier. Kinas riksvei 103 løper gjennom Tongzhou på sin vei ned til kysten ved Tanggu ved Gulehavet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2011年统计用区划代码和城乡划分代码:通州区» (Simplified Chinese). National Bureau of Statistics of the People's Republic of China. Arkivert fra originalen 11. april 2013. Besøkt 7. januar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]