Hopp til innhold

Tongas herrelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tonga
Tonga
ForbundTonga Football Association
KonføderasjonOFC
LandslagstrenerTimote Polovili
HjemmebaneTeufaiva Sport Stadium
Kapasitet10 000
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Tongas herrelandslag i fotball representerer Tonga i fotball på herresiden. Laget er underlagt landets fotballorganisasjon, Tonga Football Association, som er medlem av OFC og FIFA. De spilte sin første landskamp mot Tahiti 29. august 1979, og tapte da med 0-8.

Tongas største fotballtriumf hittil var deres seier i den aller første Polynesian Cup som ble arrangert i 1993, der de vant over Samoa og Cookøyene. Selv om lokale spillere ennå ikke har satt sitt preg i utlandet, ble direktøren i Tonga Football Association, Ahongalu Fusimalohi, utnevnt til FIFAs Executive Committee i 2002. Tongas fotballforbund er den eneste idrettsorganisasjon på øya som sysselsetter heltidansatt administrativt personale.

Tongas andre «Goal»-prosjekt skal utvikle og forbedre det nasjonale fotballakademiet og fotballforbundets hovedkvarter i AteleTongatapu, som ble bygget i landets første «Goal»-prosjekt. Dette utviklingsarbeidet skal sikre at alle fotballforbundets behov er dekket. Lokale kamper vil bli spilt på fotballakademiet, mens forbundets krav, herunder spillernes, funksjonærernes og tilskuernes behov, også vil bli dekket. Fotballskolen skal bli omgjort til et «House of Football».

VM-resultater[rediger | rediger kilde]

  • 1930-1994: Deltok ikke
  • 1998-2010: Ikke kvalifisert

Resultater fra Oceania Nations Cup[rediger | rediger kilde]

Resultater fra South Pacific Games[rediger | rediger kilde]

Spillere og rekorder[rediger | rediger kilde]

Lagets høyeste FIFA ranking er 163.-plass, som de hadde i oktober 1998. Deres laveste ranking er 192.-plass, fra juli 2007.

Den største seieren de har greid er 7–0, mot Mikronesiaføderasjonen i juli 2003. Deres største tap er 22–0 mot Australia, i 2001.

Toppscorer er Ben Perry, med 7 mål.

Hovedtrenere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata