Tone Thiis Schjetne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tone Thiis Schjetne
Tone Thiis Schjetne i arbeid med skulpturen Go'dagen (1980)
Født19. juli 1928Rediger på Wikidata
Oslo
Død2. sep. 2015[1]Rediger på Wikidata (87 år)
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet Kongelige Danske Kunstakademi
Kunsthøgskolen i Oslo
FarHelge Thiis
MorGreta Thiis
SøskenRagna Thiis
Aina Thiis Leirdal
NasjonalitetNorge
UtmerkelserIngeborg og Per Palle Storms ærespris (2001)

Tone Thiis Schjetne (19282015) var en norsk billedhugger, bosatt i Trondheim.[2]

Familie[rediger | rediger kilde]

Tone Thiis var datter av domkirkearkitekt Helge Thiis og maleren Greta Thiis. Hun var gift med Per Schjetne, lege i Trondheim. Hun hadde fire søstre, hvor hennes lillesøster Ragna Thiis er billedkunstner.

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Hun var utdannet fra Kunstskolen i Trondheim (1946–1947) og Statens kunstakademi (1947–1949) under Per Palle Storm. Thiis Schjetne debuterte på Høstutstillingen i 1956 og hadde separatutstilling i Unge Kunstneres Samfund samme år.

Thiis Schjetne tilhørte en generasjon kunstnere som var svært synlig i det offentlige rom. I mange år var hun billedhugger ved Nidarosdomen, og har utført flere små og store skulpturer der, blant annet fremstillingen av EsekielVestfronten.

Av hennes skulpturer er trolig verket Go'dagen (1980) mest kjent. Skulpturen viser en eldre kvinne i frakk og hatt. Forelegget for dette arbeidet var ei kokke i gamle Trondhjem som hilste «Go'dagen» til alle, og som også var modell for Thiis Schjetnes mor, maleren Greta Thiis.[3][4] Bronseavstøpninger av dette verket er reist på torget i Trondheim og i Stavanger; på folkemunne kalles den Torgkona i begge byene, eller bare Kånå i Stavanger.[4] Bronsestatuetten Go'dagen deles ut årlig i forbindelse med Trondheim kommunes kulturpris.

Andre av hennes arbeider er en portrettbyste av Tarjei Vesaas i Vinje (1986), Klovn og To klovnerGrønlands torg i Oslo (1992), Jentene i vinden i Narvik (1992), Budeia i Øvre Rendal og figurgruppen Fuglene flyr over ved Grenselandmuseet i Kirkenes.

I arbeidene til Thiis Schjetne ser man en syntese mellom det figurative og det abstrakte. Skulpturen har en hovedidé, en bevegelse, en rytme og en form, som er skissert, mens unødvendige detaljer er utelatt.

I 2020 ble det holdt en retrospektiv utstilling over verkene hennes i Trondheim.[2]

Priser og hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, oppført som Tone Schjetne, Norsk kunstnerleksikon ID Tone_Schjetne, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Grann, Annemona (26. august 2020). «(+) De fleste har et forhold til denne kunstneren, uten å vite det». adressa.no. Besøkt 9. mars 2022. «Trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne (1928-2015) har laget store synlige kunstverk over hele Norge. Nå er et utvalg samlet til en utstilling.» 
  3. ^ Sveinung Bendiksen (6. januar 2005). «Trønderen "Kånå" flyttes fra Torget». Stavanger Aftenblad. 
  4. ^ a b «Torgkona tilbake på Torvet». Trondheim kommune (norsk). 11. oktober 2021. Besøkt 9. mars 2022. «Go’dagen, som er skulpturens egentlig navn, ble laget av billedhugger Tone Thiis Schjetne i 1980. Tre år senere ble den kjøpt av Trondheim kommune, i hard kamp med Drammen. I oktober 1984 ble den endelig plassert i det sørøstlige hjørnet av Torvet. I alle år har både turister og fastboende lagt sin elsk på den gamle kona. Kanskje er hun den mest fotograferte av alle byens skulpturer. Med all respekt, Olav Tryggvason. | Etter mer enn tre år i eksil ved Trøndelag folkemuseum, er torgkona på kjente trakter igjen. Anna Kornelia Holm, som var modell for skulpturen, pleide å gå rundt på Torvet å hilse på folk. Det er her hun har sin naturlige plass. (---) Det var kunstneren selv som valgte plassering i 1983.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]