Tommaso Campanella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tommaso Campanella
Cozza Tommaso Campanella.jpg
FødtGiovan Domenico Campanella
5. september 1568 (juliansk)
Stilo
Død21. mai 1639 (70 år)
Paris
Utdannet ved Universitetet i Padova
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Filosof, skribent, lyriker, astrolog, science fiction-forfatter, religious servant
Nasjonalitet Kongedømmet Napoli

Tommaso Campanella (egentlig Giovanni Domenico; født 5. september 1568 i Stilo i Calabria; død 21. mai 1639 i Paris) var en italiensk filosof, dominikaner, dikter og politiker. Campanella ble fengslet for kjetteri og oppvigleri og satt i spansk fangenskap fra 1599 til 1626. I 1602 begynte han på sitt mest kjente verk, utopien La città del Sole («solskinnstaten»). I boka skildrer han et samfunn med trekk fra det spanske universalmonarkiet, katolisisme, sosialisme og platons statsfilosofi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tommaso Campanelli tilhørte fra 1582 dominikanerordenen. Under innflytelse fra Bernardino Telesios idéer og av okkultistiske strømninger gikk han snart over til en panspykistisk naturalisme, som streber etter kunnskap om den i tingene inneboende ånd, det vil si om naturkreftene for å svinge seg opp til å beherske den og dermed innføre menneskets herrevelde.

Han er mest kjent som utopist, med verket La città del Sole fra 1602, på latin Civitas Solis frs 1623. Utopien har et strikt geometrisk anslag: den by som beskrives ligger ved ekvator, omgjerdes av syv murer (en for hver kjent planet) og har fire porter som venrt mot verdens fitre hjørner. Medborgerne beskrives som uniformerte – dette i en tid da ikke en gang soldater normalt var det.

Det dtok ikke lang tid før Campanella ble mistenkt for kjetteri og ble utsatt for flere retteganger, men klarte i et år eller så å undnå straff, fremfoör alt takket være sine skrifter mot protestantismen og til fordel for et universelt, teokratisk monarki.

Ettersom han i Calabria hadde stilt seg i spissen for en sammensvergelse mot spanjorene for proklameringen av en lov, som skulle gjelde over den kristne, hvis sanne og levende elementer den opptok i seg, og organisere samfunnet på kommunismens og den naturlige morals grunn, ble han arrestert i 1599 og stilt for retten, utsatt for tortur og til slutt dømt som sinnssyk til livstids fengsel i 1603.

Her utviklet han i løpet av 23 år en intensiv filosofisk-litterær virksomhet og hadde kontakt med tyske lærde som Caspar Schoppe, Tobias Adami med flere, som intresserte seg for å utgi hans manuskripter.

Frigitt av spanske regjering ble så holdt helt til 1629 innesperret i inkvisisjonens fengel i Roma. Etter å ha blitt løslatt derfra ble han atter utsatt for mistenksomhet og uvilje fra pavelige kretser, og flyktet så til Frankrike. Der nøt han hoffets beskyttelse og døde i Paris i 1639.

Campanella fremmet i sine skrifter flere innbyrdes motstridige teser, men ettersom han nok var påvirket av faren for dødsstraff og tortur er det trolig at hans oppfatninger kan ha blirr noe modifisert i mange av hans skrifter. Campanelle var imidlertid overbevist om at han hadde fått kall som profet og virkeliggjører av en ny ordnen for menneskene. Han forestilte seg en treenighet av makt, visdom og kjælighet, som han mente svarte til menneskets tre grunnbehov. Selvbevisstheten og egenkjærligheten som grunn for oppdagelsen av menneskets egne iboende guddommelige krefter, gjorde at han pekte fremover mot deismens tankeganger.

Moderne utgaver[rediger | rediger kilde]

  • Thomas Flasch (red.): Philosophische Gedichte. Klostermann, Frankfurt am Main 1996, ISBN 3-465-02870-8 (italiensk tekst med tysk oversetting)
  • Luigi Firpo (red.): Tommaso Campanella: Poetica. Testo italiano inedito e rifacimento latino. Reale Accademia d'Italia, Roma 1944 (kritisk utgave)
  • Teresa Rinaldi (red.): Tommaso Campanella: Metafisica. Universalis philosophiae seu metaphysicarum rerum iuxta propria dogmata liber XIV. Levante, Bari 2000, ISBN 88-7949-234-9 (kritisk utgave med italiensk oversetting)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Tommaso Campanella – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons