Tomb videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tomb videregående skole
LandNorge
Org.nummer974117290
KommuneRåde kommune
AdresseTomballéen 7, 1643 RÅDE
EierNormisjon[1]
MedlemskapKristne Friskolers Forbund[2]
Nettstedtomb.no (no)
Beliggenhet
Kart
Tomb videregående skole
59°19′12″N 10°48′53″Ø

Tomb videregående skole, tidligere kjent som Tomb videregående skole og landbruksstudier og Tomb Jordbruksskole, er en offentlig godkjent frittstående skole. Skolen ligger ved Krokstadfjorden i Råde kommune i Østfold.

Tomb er en internatskole og har elever fra hele landet. Skolen har følgende utdanningsprogram: Naturbruk (landbruk, hest, friluftsliv, realfag), Byggteknikk/tømrer/anleggsteknikk, Teknologi- og industrifag/kjøretøy, Studiespesialisering, samt påbygging til studiekompetanse. Mer å lese på tomb.no, Facebook og Instagram.

Skolen ble i 1939 bygget rundt en eldre stor herregård med et omfattende parkanlegg og ble først til en jordbruksskole og senere en videregående skole. På eiendommen ligger også et gårdsmuseum og en husmannsplass. Skolen har et totalareal på 2 267 dekar, deriblant 1 024 dekar fulldyrket jord og 955 dekar med skog. På den fulldyrkede jorden dyrkes det gras, havre, hvete, bygg og rug. Skolen driver med sau, ku, gris, hest, kornproduksjon og skogbruk.

Johan Lyche var skolens første rektor. Lars Korvald, som var Norges statsminister 1972–1973, var i mange år rektor ved Tomb jordbruksskole overtok som rektor etter Lyche. Skolens neste rektorer: Kristian Mangrud, Jan-Erik Sundby, Astrid Langmoen Olsen og Morten Thomassen (dagens rektor, des 2021).

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

  • Naturbruk (Landbruk og gartnernæring eller Heste- og hovslagerfag i Vg2, Landbruk eller Naturbruk studieforberedende i Vg3)
  • Teknikk og industriell produksjon (Kjøretøy i Vg2)
  • Bygg- og anleggsteknikk (Byggteknikk eller Anleggsteknikk i Vg2)
  • Studiespesialisering (3 årig)
  • Studieforberedende (Påbygg til generell studiekompetanse Vg3)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://tomb.no/om-tomb.
  2. ^ kff.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]