Tom Sverre Tomren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Sverre Tomren
Tom Sverre Tomren (cropped).jpg
Tom Sverre Tomren
Foto: Ragnar Balazs Varga / Hordaland fylkeskommune
Født15. juli 1966 (53 år)
Bergen
Utdannelseph.d., Cand.theol, allmenlærerutdannelse
Beskjeftigelse Prest, lærer
Parti Miljøpartiet De Grønne
Nasjonalitet Norge
Nettstedhttp://tomren.info/

Tom Sverre Tomren (født 15. juli 1966 i Bergen) er en norsk politiker, prest og teolog. Han er førsteamanuensis på Høgskolen på Vestlandet og politiker for Kristelig Folkeparti. Han har vært engasjert i den kirkelige miljøbevegelsen i Norge, og står bak flere akademiske utgivelser om økoteologi.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tomren er opprinnelig fra Bergen. Tomren har hatt og har diverse lederverv i kristne organisasjoner og innen miljøbevegelsen. Han var blant annet initiativtager, grunnlegger og første leder av «Kirkelig nettverk for miljø og rettferd». Tomren deltok under Kyoto-forhandlingene i 1997 og under Paris-forhandlingene i 2015, begge gangene som utsending fra Mellomkirkelig råd i Den norske kirke.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Tomren var kommunestyremedlem i Meland kommune i perioden 2004-2007, da for Kristelig Folkeparti. Høsten 2011 ble han igjen valgt som kommunestyremedlem, og dessuten som medlem av fylkestinget i Hordaland, nå som representant for Miljøpartiet De Grønne. Fra 2011 har han vært fylkestingsrepresentant i Hordaland. Ved stortingsvalget i 2013 var han MDG sin førstekandidat i Hordaland. Ved stortingsvalget fikk MDG 3,2 % av stemmene. Tomren har vært med i fylkesstyret i MDG Hordaland siden 2011. I perioden 2012-2015 har han vært fylkesleder. I 2015 ble han valgt inn i fylkestinget og nå også i fylkesutvalget i Hordaland fylkesting. Ved dette valget fikk MDG 5,5 % av stemmene, og Tomren 1 299 personstemmer. I juni 2018 byttet han over til sitt tidligere parti, KrF.[trenger referanse]

I 2014 disputerte Tomren med avhandlingen «Miljøetikk og Økoteologi i Den norske kyrkja». Han er redaktør av bøkene Grønn postill (Verbum 2001) og Økoteologi (Tapir 2006), og har vært lærer på Det lutherske teologiske fakultetet i Meiganga i Kamerun, utsendt av Det Norske Misjonsselskap.

Han har også utdannelse som lærer, og har arbeidet som lærer, konsulent, sogneprest, døveprest og misjonær.

Tomren er medlem av Den norske kirkes komité for internasjonale spørsmål (KISP). I 2015 ble Tomren valgt som leder av Presteforeningen i Bjørgvin (fagforeningen for prestene i Sogn og Fjordane og Hordaland), og er med det prestenes fremste tillitsvalgt i regionen.

Han er i dag førsteamanuensis på Høgskulen på Vestlandet på Institutt for Pedagogikk, Religion og samfunnsfag. Tomren er der tilsluttet to forskningsgrupper: "Bærekraft i samfunn og skole" og "Religion og identitetsdannelse".

Tomren underviser og forsker også ved Det Sentral Afrikanske protestantiske universitet (UPAC), Yaunde i Kamerun, og ved det Lutherske teologiske instituttet i Meiganga (ILTM), Kamerun.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Økoteologi : kontekstuelle perspektiver på miljø og teologi (Redaktør sammen med Bård Mæland) (2006)
  • Grønn postill : økoteologi og kirkehverdag (Redaktør sammen med Hans-Jürgen Schorre) (2001)
  • "Une introduction au leadership et à la gestion pour les églises d’Afrique" ( 2014) (Overs. «En innføring i ledelse og administrasjon for kirker i Afrika»).
  • Miljøetikk og økoteologi i Den norske kyrkja: Ein analyse av miljøfråsegnene til Den norske kyrkja i perioden 1969‐2007 (2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]