Tom Clancy’s Rainbow Six 3: Raven Shield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tom Clancy’s Rainbow Six 3: Raven Shield
UtviklerRed Storm Entertainment
UtgiverUbisoft
DistributørSteam
KomponistBill Brown
SerieRainbow Six
Siste versjon1.60
PlattformMicrosoft Windows, Macintosh, PlayStation 2, Xbox, GameCube
Utgivelse21. mars 2003 (Norge)
18. mars 2003 (USA)
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller, flerspiller
Aldersgrense16 år
Nettstedwww.rainbowsixgame.com

Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield er et taktisk skytespill utviklet av Red Storm Entertainment, utgitt til Windows, Macintosh, PlayStation 2, Xbox og GameCube våren 2003.

Raven Shield bygger på Tom Clancy's Rainbow Six, og spillet er basert på en bok av den amerikanske forfatteren Tom Clancy, Rainbow Six. Spillet ble utgitt i 2003, men er fortsatt usedvanlig populært – særlig i flerspiller-modus.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1945 klarte to høytstående medlemmer fra det nazi-sponsede Ustasja-regimet i Kroatia så vidt å unnslippe hjemlandet med enorme mengder verdisaker, kort tid før allierte tropper rykker inn i både Zagreb og Beograd blant annet ved hjelp av partisan-tropper. Kroatia slutter deretter å eksistere som en uavhengig nasjon, og et nytt Jugoslavia opprettes av partisan-gruppene. De to tidligere kroatiske tjenestemennene er ingen steder å finne.

Cirka seksti år senere, i år 2005, oppdager den multi-nasjonale antiterror-enheten Rainbow Six å etterforske en rekke angrep fra ny-fascistiske terrorister mot sør-amerikanske olje-interesser og europeiske finansinstitusjoner. Skvadronen blir sendt ut for å oppdage hvor disse terroristene egentlig befinner seg, og finne ut hvem som står bak alle disse hendelsene. Rainbow Six sporer etter hvert opp kilden til angrepene til Argentina, hvor den kroatisk-fødte milliardæren og forretningsmannen Nikola Gospić og den høyreekstreme argentinske president-kandidaten Alvaro Gutierrez viser seg å være involvert.

Rainbow Six får vite at Nikola Gospić egentlig var en rømt Ustaše-funksjonær - en av de to mennene som tidligere stakk av med enorme verdisaker stjålet under Holocaust, fra spillets åpningsscene. Gospić er døende av lever-kreft, men planlegger å etterlate seg en siste arv fra andre verdenskrig ved å bruke sine enorme rikdommer til å gjenopplive verdensomspennende fascisme. For å oppnå disse planene har han anskaffet et stort lager av kjemiske våpen, inkludert en nervegass kalt VX. Gospić forsøker å forurense store mengder storfe-kjøtt med VX-gassen før kjøttet skal sendes til mange forskjellige nasjoner over hele verden. Rainbow Six må derfor forsøke å angripe dette opplegget, for å konfiskere nervegiften før dette stoffet får muligheten til å spre seg.

Gospić forsøker deretter å angripe Rio de Janeiro med en gass-bombe gjemt under en stor parade. Han planlegger også å finansiere en helt ny internasjonal fascistisk bevegelse, som deretter skal invadere hvert av de tidligere jugoslaviske territoriene for å skape et nytt Stor-Kroatia under ny-fascistisk kontroll. Helt til slutt ønsker han hevn mot de allierte styrkene, for å ha ødelagt Ustaše-bevegelsen under andre verdenskrig.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

I Rainbow Six: Raven Shield skal spilleren lede et internasjonalt lag antiterrorister. Spilleren får planlegge oppdragene, og utføre dem i førsteperson. I løpet av utførelsen kan spilleren hoppe mellom å være hvem som helst i laget.

Spillet har imidlertid størst gjennomslag i flerspiller-modus, hvor spilleren via internett kan kople seg opp mot en server og spille i sanntid sammen med andre spillere fra hele verden. Det er mulig å spille mot andre (adversarial), men de fleste velger å samarbeide om planer og operasjoner (cooperative).

Selve planleggingsverktøyet er et kart over spillområdet, samt muligheten til å skrive beskjeder til medspillere. Planlegging av oppdraget skjer også gjerne via samtale over internett, for eksempel ved bruk av programmet TeamSpeak.

Flere spillklaner bruker Raven Shield som plattform for realistiske operasjoner, for eksempel for å berge gisler. Den mest kjente er nok [SAS] 22nd Elite Virtual Regiment, som også har skandinaviske medlemmer.

Oppfølgeren – Tom Clancy's Rainbow Six: Lockdown (2005) – er tatt negativt imot av mange i spillsamfunnet. Lockdown mangler planleggingsverktøyet, og mye av den realismen som kjennetegner forgjengerne.

Utvidelsespakker[rediger | rediger kilde]

To utvidelsespakker ble gitt ut til Windows-versjonen av spillet:

  • Rainbow Six: Athena Sword. Spillet introduserte flere spillkart, og en rekke nye oppdrag.
  • Rainbow Six: Iron Wrath var en gratis pakke, med flere nye spillkart og nye oppdrag, og Iron Wrath kan lastes ned fra http://www.fileplanet.com (Krever registrering for å laste ned og motta egen nøkkel.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]