Tollbodgata (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tollbodgata
Basisdata
LandNorge
KommuneKristiansand

Kart
Tollbodgata
58°08′47″N 7°59′53″Ø

Tollbodgata 73
NMS-senteret på hjørnet av Tollbodgata og Holbergs gate.

Tollbodgata (3-83, 2-66) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har sitt løp fra Honnørbrygga ved Vestre havn til Elvegata ved Otra og er identisk med fylkesvei 27 i Vest-Agder. 77 eiendommer er matrikulert til gaten. Gaten har tidligere hatt navnet Stengaten.

Tollboden (matrikulert til Vestre Strandgate), som gaten har sitt navn etter, er tegnet av Christian Heinrich Grosch og oppført i 1827. Bygningen står på Riksantikvarens liste over objekter som skal fredes fordi den er representativt for nasjonsbyggingen i tiden etter 1814; et signalbygg etter datidens målestokk.

Tinghuset som blant annet er tilholdssted for Agder politidistrikt og Kristiansand tingrett har adresse Tollbodgata 45, mens Kristiansand fengsel som holder til i samme bygning er matrikulert til Rådhusgata.

Kvadraturen skolesenter har adresse Tollbodgata 75. Dagens anlegg dekker et helt kvartal. Fra 1803-04 var det tukthus på denne adressen i en av byens største trebygninger med tre etasjer. Etter ominnredning ble bygningen seminar fra 1877 og fortsatte som Kristiansand lærerskole fra 1902 frem til 1960-tallet, og den har også huset Sørlandets barnehagelærerskole.