Toliara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bybilde fra sentrum
Toliara01.jpg
Plassering av Toliara på Madagaskar

Toliara (også kjent som Toliary; tidligere Tuléar) er en by på Madagaskar, og er hovedstad i provinsen Toliara sørvest på øya. Byen har en befolkning på 101 661 innbyggere (2001). Som en havneby er den en viktig import- og eksportby på Madagaskar. Byen er også en stor turistby med mange fine strender og hoteller.

Byen ligger ut mot sørlige del av Mosambikkanalen, mellom elvene Fiherenana og Onilahy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet betyr omtrent «godt sted å ankre». Byen ble grunnlagt i middelalderen, og ble fra 1500-tallet behersket av malafanyene frem til 1835, da den ble erobert av merinafolket.

Europeiske bosettingsforsøk slo feil gjentatte ganger; klimaet var vanskelig og kolonistene fikk malaria. I en tid var her et støttepunkt for sjørøvere.

Franskmennene erobret byen i 1895 og kalte den Tuléar. Det var først fra denne tid at byen begynte å vokse. Særlig viktig i denne første fasen som landsdelssentrum for kolonimakten var guvernøren, den franske offiseren Joseph Gallieni.

MadagaskarstubbDenne Madagaskarrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.