Tokugawa Tsunayoshi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tokugawa Tsunayoshi
Født23. feb. 1646[1]Rediger på Wikidata
Edo Castle
Død19. feb. 1709[1]Rediger på Wikidata (62 år)
BeskjeftigelseSamurai Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleTakatsukasa Nobuko
Zuishun'in
Jukōin
Seishin'in
FarTokugawa Iemitsu
MorKeishōin
SøskenTokugawa Ietsuna
Tokugawa Tsunashige
Reisen'in
Tokugawa Kamematsu
BarnTsuru-hime
Tokugawa Tokumatsu
NasjonalitetTokugawa-shōgunatet
Japan
GravlagtJōken-in Mausoleum
Signatur
Tokugawa Tsunayoshis signatur

Tokugawa Tsunayoshi (徳川綱吉, født 23. februar 1646, død 19. februar 1709) var den fjerde Tokugawa-shogun i Japan. Han regjerte fra 1680 til 1709.

I 1682 beordret shōgun Tsunayoshi sine sensorer og politi å heve levestandarden til folket. Snart ble prostitusjon forbudt, servitriser kunne ikke ansettes i tehus, og sjeldne og dyre stoffer ble forbudt. Mest sannsynlig begynte smugling som en praksis i Japan like etter at Tsunayoshis autoritære lover trådte i kraft.

Tsunayoshi var ivrig buddhist og engasjerte seg av religiøse grunner for dyrenes beskyttelse mot slutten av sitt liv. Han var særlig motstander av avliving av løshunder, ettersom han selv etter den kinesiske kalender var født i Hundens år og ble påvirket av en buddhistisk munk som fortalte ham at han hadde vært en hund i sin tidligere eksistens. Som et resultat vedtok Tsunayoshi dødsstraff for alle som skadet en hund, insisterte på at hunder kun skulle tiltales i ærefulle vendinger.

Med loven Shōrui Awaremi no Rei (生類憐れみの令, (Loven om medlidenhet overfor levendevesener) straffet han dyreavliving strengt, og etablerte kenneler for ca. 50 000 løshunder i forstedene til byen der de ville bli holdt. De ble tilsynelatende matet med et utvalgt kosthold bestående av ris og tørket fisk på bekostning av de skattebetalende innbyggerne i Edo. Hans folk avskydde tiltakene og lo av ham og gav ham det nedsettende tilnavnet hundeshogunen. Han hadde en hund som het Takemaru. Etter hans tid ble forordningene opphevet.

Mot slutten av karrieren hadde Tsunayoshi imidlertid en tendens til å ignorere regjeringens plikter for gledene av palasset hans, og regjeringen ble noe slapp og til tider eksentrisk, som tydelig i hans beryktede dekreter knyttet til hundenes velferd. Han døde i 1709 bare fire dager før hans 63-årsdag, og ble etterfulgt av nevøen sin, Tokugawa Ienobu, som var sønn av hans andre bror, Tokugawa Tsunashige, ettersom Tsunayoshi tre egne barn hadde dødd i barndommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Tokugawa-Tsunayoshi, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Tokugawa Ietsuna 
Shogun (Tokugawa-shogunatet)
Etterfølger:
 Tokugawa Ienobu