Tokrets bremsesystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tokrets bremsesystem er en måte å bygge opp et hydraulisk bremsesystem på kjøretøy, slik at noe av bremseeffekten er intakt om det skjer tap av trykk eller bremseeffekt på den ene kretsen, for eksempel på grunn av lekkasje.

Tokrets bremsesystem er krav i den norske kjøretøyforskriften. Ved kjøp av en mindre, billig bil i utlandet, kunne en på 60-tallet risikere at bilen kun var utstyrt med enkelt bremsesystem, og det ble krevet ombygging for å få norsk registrering.

Hovedsylinderen i et hydraulisk bremsesystem for bil er den sylinderen som styres av bremsepedalen. Ved tokrets bremsesystem er det to kamre i sylinderen som styrer hver sin hydraliske krets, for eksempel et par av hjulbremsesylindre.

Det er flere måter å konstruere tokrets bremsesystem på. En metode er at det ene kamret i hovedsylinderen er i forbindelse med bremsesylinderen på høyre forhjul og venstre bakhjul, og det andre kamret settes i forbindelse med venstre forhjul og høyre bakhjul. Et annet system har doble kamre i bremsesylindrene på framhjulene, slik at utfall i en krets kun gir bremsetap i det ene bakhjulet, men at bremseeffekten på begge framhjul er intakt.

Bremsevæskebeholderen i et tokrets bremsesystem har en vertikal skillevegg i nederste del i beholderen. Normal fylling av beholderen er en del over øvre kant av skilleveggen. Lekkasje i den ene kretsen kan tømme bremsevæsken øverst i beholderen og på ene siden av skilleveggen. Det vil likevel være noe bremsevæske igjen som reserve for den andre bremsekretsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lovdata. Kjøretøyforskriften om bremser.