Hopp til innhold

Togarma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Togarma er en person som nevnes i Første Mosebok i Det gamle testamente. Han listes i nasjonenes slektsliste som en av Gomers tre sønner, og som sønnesønn av Jafet (1. Mos 10:3).[1]

Ifølge Josefus var han stamfar til frygerne.

Tradisjonelt har han blitt regnet som stamfar til tyrkisktalende folkeslag. For eksempel skriver khazarkongen Joseph følgende i khazarenes brevveksling:

«Du spør oss også i ditt brev: Av hvilket folk, av hvilken familie, og av hvilken stamme er du fra? Vit at vi stammer fra Japhet gjennom hans sønn Togarma. Jeg har funnet i slektsbøker om mine forfedre at Togarma hadde ti sønner; deres navn: Den eldste var Ujur, den andre Tauris, den tredje Avar, den fjerde Uauz, den femte Bizal, den sjette Tarna, den syvende Khazar, den åttende Janur, den niende Bulgar, den tiende Sawir (Dette er de mytiske grunnleggere av stammer som en gang levde i nabolaget til Svartehavet og Kaspihavet).

1. Agiôr 2. Tirôsz 3. Avôr 4. Ugin 5. Bizel 6. Tarna 7. Kazar 8. Zagur 9. Balgôr 10. Szavvir (szabir).

Joszef Ben-Gorion: «Tugarmas ti klaner var disse: 1. Kozar 2. Pacinak 3. Aliqanosz 4. Bulgar 5. Ragbiga (Ragbina, Ranbona) 6. Turqi 7. Buz 8. Zabuk 9. Ungari 10. Tilmac (Tilmic).»

I arabiske opptegnelser er dette Togormas stammer: 1. Khazar 2. Badsanag 3. Asz-alân 4. Bulghar 5. Zabub 6. Fitrakh (Kotrakh?) 7. Nabir 8. Andsar (Ajhar) 9. Talmisz 10. Adzîgher. Den arabiske opptegnelsen legger også til en 11. klan: Anszuh.

I Esekiels bok i GT (27:14, 38:6) er etterkommerne til Togarma beskrevet som handelsfolk som drev med hester og muldyr i Tyr i Libanon og andre steder i Midtøsten. Her kan Togarma referere til armeniere eller kimmerere. Togarma identifiseres som far til Hajk, som armenere flest mener er opphav til legendene om Herkules.

I henhold til tradisjonelle opptegnelser i Armenia og Georgia[trenger referanse] er begge disse folkeslagene foruten flere andre kaukasiske folkeslag etterkommere av Togarma: (armensk: Thorgom, Թորգոմ; georgisk: Thargamos, თარგამოს). Videre kommer de lokale navnene for Armenia (Hayq) og Georgia (Kartli/Sakartvelo) tilsynelatende henholdsvis fra Togarmas' sønner, Haik (Հայք) og Kartlos (ქართლოს).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Navn i Bibelen. [Oslo]: Det Norske bibelselskap. 1983. s. 139. 
Autoritetsdata