Tetropium fuscum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tofarget granbarkbukk»)
Tetropium fuscum
Nomenklatur
Tetropium fuscum
Fabricius, 1787
Populærnavn
tofarget granbarkbukk
Hører til
Spondylidinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: Skog. Larver i død ved av gran, også i levende trær.
Utbredelse: den palearktiske sone
litt østlig i Norge

Tofarget granbarkbukk (Tetropium fuscum) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den følger stort sett granas naturlige utbredelse i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10–18 mm), slank, brun trebukk med middels lange antenner. Den kjennes særlig på at den har et lyst tverrbånd på den fremste delen av dekkvingene. Ellers ligner den mye på svart granbarkbukk, men er slankere med lengre antenner. Dekkvingene er brune, den fremre delen tett kledt med korte, hvite hår som danner et lyst tverrbånd. Dekkvingene har to ganske tydelige lengderibber.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i nylig døde graner, sjeldnere furuer. Biologien ser ut til å være ganske lik slektningem svart granbarkbukk, og larver av de to artene kan finnes i samme tre. Noen ganger kan også svekkede, levende trær angripes. Larvene lever nær ved bakken mellom barken og veden, og går ikke inn i veden. Larveutviklingen tar 1-2 år. Puppen ligger gjerne over et år før den klekkes. De voksne billene er aktive i mai-juli. De er nattaktive, om dagen kan man finne dem under løs bark. Larvene av denne arten kan bidra til å ta livet av tørkestressede trær, men er trolig et mindre problem enn svart granbarkbukk siden den er sjeldnere.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av Europa, unntatt de vestligste delene, og videre østover til Japan. I tillegg er den nylig innført med mennesker til Canada. I Norge finnes den på Østlandet og i indre Trøndelag og Nordland, men er mindre vanlig enn slektningen svart granbarkbukk.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]