To kvinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
To kvinner
orig. La Ciociara
Generell informasjon
SjangerDrama / Krig
Utgivelsesår1960
Prod.landItalia
Lengde1 t. 40 min.
SpråkItaliensk, tysk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiVittorio De Sica
ProdusentCarlo Ponti
ManusforfatterVittorio De Sica
Cesare Zavattini
MusikkArmando Trovajoli
SjeffotografGábor Pogány
KlippAdriana Novelli
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sophia Loren
BirollerJean-Paul Belmondo
Eleonora Brown
Carlo Ninchi
Raf Vallone
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt / 1.66 : 1
Premiere22. desember 1960 (Italia)
9. mai 1961 (USA)
5. oktober 1961 (Norge)
Eksterne lenker

To kvinner (orig. La Ciociara) er en italiensk dramafilm fra 1960 regissert av Vittorio De Sica og med Sophia Loren i hovedrollen.[1] Handlingen er lagt til Italia under andre verdenskrig og handler om en kvinne og hennes tenåringsdatter som forlater Roma til fordel for landsbygda. Dette for å beskytte datteren mot krigens redsler, men det ender med at både moren og datteren blir voldtatt av vestallierte (franske-marokkanske) soldater. Selv om handlingen i filmen var fiktiv, var disse voldtektene basert på faktiske begivenheter. Filmen er basert på Alberto Moravias roman med samme tittel.

Sophia Loren vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sine prestasjoner i filmen. Det var første gang en skuespiller fra en ikke-engelskspråklig film vant denne prisen.[2] Hun vant også for beste kvinnelige hovedrolle under Filmfestivalen i Cannes, BAFTA, Bambi og David di Donatello.[3]

I 1989 lagde Dino Risi en todelt TV-versjon av filmen. Også den med Sophia Loren i hovedrollen.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Cesira er en enke og butikk-eier som oppdrar sin religiøse tolv år gamle datter, Rosetta, i Roma under andre verdenskrig. Etter bombingen av Roma flykter mor og datter til Cesiras hjem-sted Ciociaria, en landlig provins i Sentral-Italia. Kvelden før de skal reise, har Cesira sex med Giovanni som bor i nabolaget hennes, som godtar å ta vare på butikken hennes i hennes fravær. Etter at de ankommer Ciociaria, får Cesira oppmerksomheten til Michele, en ung intellektuell som sympatiserer med kommunisme. Michele blir senere tatt til fange av tyske soldater, som tvinger ham til å være guide for dem gjennom det fjell-rike terrenget.

Etter at de allierte tar kontroll over Roma i juni 1944, bestemmer Cesira og Rosetta seg for å reise tilbake til hjem-byen deres. Men underveis blir de voldtatt i en kirke av marokkanske soldater knyttet til de invaderende allierte styrkene i Italia. Rosetta blir traumatisert av alt dette. Når de forsøker å finne ly i en annen landsby, forsvinner Rosetta om natten og Cesira får panikk. Hun oppdager også at Michele har blitt drept av nazistene.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 
  2. ^ «Sophia Loren». Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences (engelsk). 16. januar 2015. Besøkt 6. november 2017. 
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0054749/awards?ref_=tt_awd. 
  4. ^ http://www.imdb.com/title/tt0268070/. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]