Titanus giganteus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Titanus giganteus
Titanus giganteus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Titanus giganteus
(Linnaeus, 1771)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Titanus
Habitat: tropisk regnskog
Utbredelse: Amazonas-områder.
Titanus giganteus

Titanus giganteus er en meget stor bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er den største trebukken i verden, og den billearten som har den største kroppslengden. Den lever i tropisk regnskog i Brasil og omkringliggende land.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En enorm (opptil 17,5 centimeter lang), avlang, noe flat, mørkt rødbrun trebukk. Antennene er kraftige og rundt halvparten så lange som kroppen. Hodet er stort med meget kraftige kjever (mandibler). Pronotum har skarpe pigger langs ytterkanten. Beina er forholdsvis lange og tynne, de tre innerste fotleddene er bredt tolappede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven, og dermed mye av biologien, til arten er fortsatt ukjent. Det har blitt funnet kjempestore billelarver som har blitt antatt å være av denne arten, men de har vist seg å være andre. Man antar at larven kan være så mye som 30 centimeter lang og 5 centimeter bred, og at den lever i død ved, mest trolig på røttene av store regnskogstrær. De voksne billene er nattaktive, og tar etter alt å dømme ikke næring til seg, til tross for at kjevene er så sterke at det påstås de kan klippe en blyant i to. Hannene kommer gjerne til lys. Det er nesten bare funnet hanner av arten, dette kan muligens skyldes at hunnene tilbringer mesteparten av livet sitt under bakken.

En truet art?[rediger | rediger kilde]

Denne arten var lenge bare kjent i noen få eksemplarer, men senere har man funnet stabile forekomster. Men den ser ut til å ha gått tilbake, muligens på grunn av avskoging. Det har også blitt samlet inn en god del eksemplarer for salg til samlere – et særlig stort eksemplar har en markedsverdi på flere tusen kroner. På den andre siden har det blitt påpekt at innsamling ikke nødvendigvis er en negativ faktor for denne arten. Det er nesten utelukkende hanner som blir samlet inn, dette har sannsynligvis en liten effekt på bestanden der tallet på hunner er avgjørende. Artens kommersielle verdi gjør den til en verdifull ressurs som kan høstes fra en intakt regnskog (som arten etter alt å dømme er avhengig av) og er dermed med på å gi skogen verdi for lokalbefolkningen. Slik kan kommersiell innsamling av denne arten muligens bidra til bevaring av regnskogen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes bare i et relativt begrenset område i den øvre delen av Amazonas-området i Brasil, Guyana, Venezuela, Colombia og Ecuador.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Natural History Museum - Titanus giganteus. Nettside om arten. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]