Titane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Titane
Generell informasjon
GenreDramafilm, body horror-film
Utgivelsesår2021
NasjonalitetFrankrike, Belgia
Lengde108 min.[1]
SpråkFransk
Bak kamera
RegiJulia Ducournau[1]
ManusJulia Ducournau
TemaMenneskelig bonding,[2] kroppslighet,[2] forholdet menneske-maskin,[2] kjønnsidentitet,[2] kjønnsrolle[2]
Produsent(er)Jean-Christophe Reymond
MusikkJim Williams
SjeffotografRuben Impens
KlippJean-Christophe Bouzy
Foran kamera
MedvirkendeAgathe Rousselle, Vincent Lindon, Nathalie Boyer, Myriem Akheddiou, Garance Marillier,[3] Dominique Frot[3]
Annen informasjon
Filmformat2,39:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapKazak Productions
Distributør(er)Diaphana Distribution[4]
Mozinet[5]
Premiere(r)14. juli 2021 (Frankrike)[4]
28. oktober 2021 (Ungarn)[6]
UtmerkelserGullpalmen (2019)
Europeisk filmpris for beste hår og sminke (2021) (vinner: Flore Masson, Olivier Afonso, Antoine Mancini, tema for: 34th European Film Awards)[7]
Eksterne lenker

Titane er en fransk film fra 2021, regissert av Julia Ducournau. Filmen mottok Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes, og ble den andre filmen regissert av en kvinne som har mottatt denne prisen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter at en liten jente som heter Alexia blir alvorlig skadet på grunn av en bilulykke, plasseres en plate titan i hodet hennes. Når hun blir utskrevet fra sykehuset, begynner Alexia å unngå foreldrene sine, og kysser lidenskapelig bilen deres. Flere år senere er Alexia, nå voksen, fremdeles fryktelig tiltrukket av kjøretøy, og opptrer som en showgirl ved et motor-show. Håret på baksiden av hodet hennes skjuler et stort arr etter skaden hun fikk som barn. Senere myrder Alexia en tilhenger som brutalt forsøkte å forføre henne. Det blir også avslørt at Alexia faktsk er en seriemorder, som har myrdet en rekke menn og kvinner de siste par månedene.

Senere deltar Alexia i et orgie, ved en fest. Hun myrder kvinnen hun hadde sex med, og fortsetter med å drepe de andre gjestene - både menn og kvinner. Imidlertid klarer en kvinne å komme seg unna. Nå etterlyst for drap, forsøker Alexia å endre sitt eget utseende ved å barbere av alt håret og ødelegge sin egen nese. Hun går deretter til politiet, og utgir seg for å være Adrien - en ung gutt som hadde forsvunnet 10 år tidligere i en alder av syv år. Adriens biologiske far, Vincent, anerkjenner Alexia som hans forvunnede sønn. Vincent, sjef ved en brannstasjon, tar Alexia til stasjonen hvor han bor og arbeider, og introduserer henne for de andre ansatte. Brannmennene er forundret over den stumme, androgyne og tilsynelatende traumatiserte Adrien men de lar være å stille spørsmål ved sjefens oppførsel. Alexia begynner snart som lærling ved brannstasjonen. Men Alexia blir gradvis forstyrret av Vincents besittelse ovenfor henne, og vurderer å stikke av fra brannstasjonen. Men etter at Vincent har forsøkt selvmord, velger hun imidlertid å bli værende hos ham.

Men over tid blir det blir vanskeligere og vanskeligere for «Adrian» å fortsette opplegget sitt, ettersom hun på en eller annen måte har blitt gravid. Vincents eks-kone kommer endelig for å møte «sønnen» hennes, men hun oppdager snart at personen som utgir seg for «Adrien» er en kvinne. Hun godtar likevel å beholde hemmeligheten for seg selv. Alexias kropp brytes gradvis mer og mer ned, ettersom stadig nye metall-plater begynner å dukke opp under huden hennes. Hun utstråler også noe som ser ut til å være motorolje.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://www.cnc.fr/professionnels/visas-et-classification/148345; besøksdato: 18. juli 2021.
  2. ^ a b c d e (på fr) Titane, Composer: Jim Williams. Screenwriter: Julia Ducournau. Director: Julia Ducournau, 14. juli 2021, Wikidata Q105393862 
  3. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  4. ^ a b www.cnc.fr, besøkt 18. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása, besøkt 18. juni 2023[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ europeanfilmawards.eu, www.europeanfilmawards.eu, besøkt 10. desember 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]