Titandioksid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Titandioksid
{{{navn}}}
Titanoksid
{{{navn}}}
Nærbilde av krystaller
Identifikatorer
CAS-nummer13463-67-7
SMILESO=[Ti]=O
Kjemiske egenskaper
FormelTiO2
UtseendeHvite eller fargeløse krystaller
Tetthet4,24 kg/m3
Smeltepunkt1855 °C
Kokepunkt2972 °C
LøselighetUløselig

Titandioksid er en naturlig forekommende oksid av titan. Den kjemiske formelen er TiO2. Et eldre navn er titansyre.

Titandioksid brukes for det meste som et pigment, da det er et av de beste hvite fargepigmentene som finnes, med en meget høy brytningsindeks som tillater høy refleksjon av rent lys. Omtrent 46 millioner tonn TiO2 brukes hvert år[1] som fargestoff i varer som maling, lakk, papir, plastprodukter, blekk, mat, medisin (piller) og i de fleste tannkremer. Populariteten er grunnet stoffets høye grad av opasitet (ugjennomsiktighet), som blant annet i maling gjør at det har blitt kalt "det perfekte hvitt."

I tillegg til dette brukes stoffet også i kosmetikkindustrien, deriblant i tatoveringer, sminkeprodukter og i solkrem. Det brukes i så å si all solkrem på grunn av dets høye brytningsindeks, som gjør at det absorberer mesteparten av de skadelige UV-strålene, og omdanner dem til energi i form av varme. UV absorberingsegenskapene har ført til at det også brukes i plastprodukter, hvor absorberingen hindrer at plasten tar skade av UV-strålene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Winkler, Jochen (2003). Titanium Dioxide. Hannover: Vincentz Network. s.  5. ISBN 3-87870-148-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Chemistrylogo.svgDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.