Tiroler Grauvieh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tiroler Grauvieh på en seter i Syd-Tirol
Tiroler Grauvieh-kalv

Tiroler Grauviehtirolsk gråfe», uttales «tirå:la grao-fi:») er en hardfør kurase som stammer fra fjellbeitene i Tirol (Østerrike og Italia). Dyrene er ensfarget sølv- til brungrå med noe mørkere («sotete») hode, hals og mageparti. Rasen brukes til både melke- og kjøttproduksjon, og har historisk også blitt brukt som arbeids- og trekkdyr.

I hjemtraktene tilbringer Grauvieh mye tid på seteren og er vant til bratt og ulendt terreng. Dermed egner de seg godt til landskapspleie og økologisk drift. Rasen er også kjent for lette kalvinger og et godt lynne. Den gjennomsnittlige kroppsmassen er 600 kg for kyr og 1000 kg for okser. Begge kjønn er hornet.

Tiroler Grauvieh er spesielt utbredt i Nord-Tirol (Østerrike) og Syd-Tirol (Italia), men har etter hvert også blitt tatt i bruk i andre deler av Østerrike, i Sveits samt bl.a. Danmark og Norge. Rasen som sådan fins siden slutten på 1800-tallet og har blitt avlet frem i sentrale og vestlige daler av Tirol (Lech-, Wipp- og Oberinntal). Den har imidlertid røtter tilbake helt til folkevandringstiden, da autoktone (stedegne) ligurisk-keltiske kuraser ble krysset med alemannernes storfe. Gjennom hele middelalderen og nyere tid har den fjellvante rasen (eller dens forgjengerdyr) spilt en sentral rolle i Tirols landbruk, bosettingsmønster, landskap og økonomi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]