Tipper Gore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tipper Gore
Tipper Gore 1999.jpg
Født19. aug. 1948[1][2]Rediger på Wikidata (74 år)
Washington D.C.Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, fotograf, politiker, psykologRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved
6 oppføringer
Boston University, Peabody College, Boston University College of Arts and Sciences, St. Stephen's & St. Agnes School, Garland Junior College, Simmons CollegeRediger på Wikidata
Ektefelle Al Gore (19702010)Rediger på Wikidata
Far John Kenneth (Jack) Aitcheson, Jr.[3]Rediger på Wikidata
Mor Margaret Ann Odom Aitcheson[3]Rediger på Wikidata
Barn Karenna Gore Schiff, Kristin Gore, Albert Arnold Gore III, Sarah GoreRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Mary Elizabeth Aitcheson Gore kona til Al Gore

Mary Elizabeth Aitcheson Gore, kjent som Tipper Gore, (født 19. august 1948) er mest kjent som ektefellen til USAs 45. visepresident Al Gore, samt for sin kamp for sensur av grovt språk innen musikken.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Gore er utdannet psykolog og jobbet som fotograf frem til ektemannen ble innvalgt i Representantenes hus i 1976. I 1985 var hun en av grunnleggerne av Parents Music Resource Center (PMRC), et initiativ hun tok etter å ha hørt en sang av Prince. PMRC rettet seg mot tekster som tok for seg sex, vold, okkultisme, alkohol og narkotika. Dette resulterte i en høring i Senatet der artister som John Denver, Frank Zappa og Dee Snider fra Twisted Sister deltok. Høringen førte blant annet til at medlemselskapene i Record Industry Association of America (RIAA) begynte å benytte seg av et klistremerke, kjent som Tipper Sticker etter Tipper Gore, som var ment for å advare foreldre mot innholdet på platene. Denne episoden har siden bidratt til å gjøre Tipper Gore svært upopulært i mange musikerkretser, særlig innen rap- og rock-miljøer, og en rekke artister, blant annet Anthrax, Alice Donut, Ice T og Ministry, har på ulike måter uttrykt sitt mishag mot Gore.

Etter årene som visepresidentfrue har Tipper Gore gjort seg bemerket for sine uttalelser og standpunkter i forhold til mental helse. Hun har også, sammen med ektemannen, vært aktiv i forhold til og skrevet to bøker om å bevare tradisjonelle familieverdier. Hun er i dag bosatt i Nashville, Tennessee og har fire barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID aitchesonma[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6sx6jvc, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Geni.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]