Timoteismyger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Timoteismyger
timoteismyger
timoteismyger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thymelicus lineola
Ochsenheimer, 1808
Norsk(e) navn: timoteismyger
Hører til: Hesperiinae,
smygere,
sommerfugler
Habitat: blomsterenger og veikanter
Utbredelse: Europa, Asia østover til Øst-Sibir, Nord-Amerika; i Norge nylig re-etablert i Buskerud

Timoteismyger (Thymelicus lineola) er en sommerfugl som hører til familien smygere (Hesperiidae). Den er en av de "gylne" smygerne, der oversiden har en varmt rødbrun farge. Arten er en nykommer i Norge, og har etablert seg i Buskerud de siste årene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 22 -27 mm) sommerfugl. Oversiden er ensfarget gulbrun – den er den eneste ensfargede smygeren i Norge og derfor lett å kjenne igjen, men lenger sør i Europa finnes noen nærtbeslektede og meget like arter. Vingene har gråbrun bestøvning langs ytterkanten og på ribbene. Hannen har en markert, svart skråstrek av duftskjell på forvingens overside.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på ulike slags gress, blant annet timotei (Phleum spp.). De voksne sommerfuglene flyr i juli – august. Som andre smygere i gruppen Hesperiinae sitter de gjerne med bakvingene lagt flatt, forvingene oppreiste.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Timoteismygeren finnes i det meste av Europa utenom de nordligste delene, og videre østover til Stillehavet i Øst-Sibir. Den forekommer også i Nord-Amerika, men den bestanden stammer trolig fra individer som ble innført fra Europa i nyere tid. I Norge finnes det noen funn fra Østlandet rundt 1870, men arten ser ut til å ha forsvunnet for en tid. De siste årene har den blitt funnet en del steder i Buskerud, der den synes være i spredning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]