Timerider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Timerider
orig. Timerider: The Adventure of Lyle Swann
Generell informasjon
SjangerSciencefiction
Western
Action
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 11. desember 1982
Norge 1983
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (1983) (Norge)
Bak kamera
RegissørWilliam Dear
ManusforfatterMichael Nesmith
William Dear
ProdusentLester Berman
Harry Gittes
Michael Nesmith
SjeffotografLarry Pizer
KlipperR.J. Kizer
Foran kamera
MedvirkendeFred Ward
Peter Coyote
Belinda Bauer
Ed Lauter
L.Q. Jones
Richard Masur
Eksterne lenker

Timerider (originaltittel: Timerider: The Adventure of Lyle Swann) er en amerikansk sciencefiction- og westernfilm fra 1982 regissert av William Dear. Hovedrollene spilles av Fred Ward, Peter Coyote, Belinda Bauer og Ed Lauter.

Timerider er en film om tidsreiser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et hemmelig vitenskapelig forsøk på å snu tidsstrømmen pågår ute i Californias ørkenen. Samtidig med dette er den kjente motorsykkelkjøreren Lyle Swann (Fred Ward) med på et ørkenløp i samme område. Han leder suverent, men alt endres da han kjører inn i en "tidsstråle" forårsaket av forsøket. Denne strålen bringer ham 105 år tilbake i tiden. Der forsøker han å få radiokontakt med teknikeren sin, men oppnår ikke svar. Swan forstår heller ikke at han har havnet i en helt annen tid. Innbyggerne i det gamle vesten har aldri sett et moderne kjøretøy og regner ham nærmest som djevelen selv. Til tross for dette får han hjelp av en vakker kvinne og sammen prøver de å stå imot banden som vil stjele «stålhesten». På slutten oppstår det en duell mellom Swann og lederen for banden. I siste minutt reddes Swann ved at et helikopter fra hans egen tid kommer for å hente ham.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Timerider har fått middels bra kritiker. The SF, Horror and Fantasy Film Review er noe lunken og skriver blant annet at filmen hadde et lovende og interessant utgangspunkt, men at den etterhvert hennfaller til en western-klisje. De gir heller ikke skuespillerprestasjonene de beste skussmål.[1]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen gikk på kino under tittelen På to hjul i ville vesten, men ble i 1984 utgitt under dens originaltittel og er mest kjent under den.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Scheib, Richard (1994). «Timerider». The SF, Horror and Fantasy Film Review. Besøkt 21. mai 2008. «Instead the film just plods through a series of variations on the usual cliches of the Western...» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]