Time shifting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Time-shifting er opptak av fjernsynsprogram til et lagringsmedium for å kunne se dette til en tid mer passende for konsumenten.

I de senere år, etter oppfinnelsen av digitale videoopptagere (DVR), har time-shifting blitt lettere: nå kan man bruke en programguide og lagre program på en harddisk. Noen DVR-er har andre time-shifting-metoder som å kunne starte å se et opptak før programmet er ferdig tatt opp. Tidligere ble time-shifting gjort med en VCR og dens timerfunksjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hvorvidt «time-shifting» av fjernsynsprogram er lovlig ble i USA vist ved en viktig rettssak mellom Universal Studios og Sony Corporation, Sony v. Universal. Sony argumenterte for at bruken av firmaets Betamax videoopptaker i 1976 ikke krenket rettighetene til eierne av de program spilleren tok opp.

Universal hadde saksøkt Sony i 1979 og påsto at Betamax-spillerens tidsbestemte opptaksmuligheter var en brudd på Universals opphavsrett til programmene. En distriktsrett fant imidlertid at ikke-kommersiell bruk i hjemmet måtte ansees som innenfor lovens rammer. I en appell ble avgjørelsen i 1981 omgjort til fordel for Universal, men ved endelig appell til De forente staters høyesterett ble det dømt til fordel for Sony. Høyesteretts flertall fremholdt at «time-shifting» var innen lovens rammer, ga ingen vesentlige ulemper for rettighetshaverne til fjernsynsprogram og ville ikke gi selskapene en mindre markedsandel. I dag er denne avgjørelsen kjent som «Betamaxsaken» (the Betamax case) eller «Betamaxavgjørelsen» (the Betamax decision).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]